Up 2 Date

Spanje wil corona gaan behandelen zoals de gewone griep

foto: Spaanse kinderen ondergaan antigeentest na de kerstvakantie (EPA).
  1. Newschevron right
  2. Spanje wil corona gaan behandelen zoals de gewone griep

Spanje wil het coronavirus op een andere manier gaan monitoren. Door middel van een nieuw systeem zal het virus niet meer worden behandeld als pandemie, maar als een endemische ziekte die regelmatig terugkeert, zoals ook het geval is met de gewone griep.

Nieuw systeem

Premier Pedro Sánchez informeerde over de plannen van de Spaanse regering in een radio-interview met Cadena Ser. Met het nieuwe systeem zullen niet meer alle coronabesmettingen geregistreerd worden, iets wat volgens Sánchez nu al zo goed als onmogelijk is door de omikronvariant.

Ook hoeven niet alle mensen met symptomen per se getest te worden, maar blijft het uiteraard wel mogelijk om behandeld te worden in geval van ernstige ziekte. Het is de bedoeling dat een netwerk van huisartsen en ziekenhuizen de algemene ontwikkeling van de ziekte gaat peilen. Spanje wil met het nieuwe systeem beginnen na de huidige zesde golf.

Minder restricties

Hoewel de omikronvariant ook in Spanje snel om zich heen grijpt, zijn er een stuk minder restricties in vergelijking tot Nederland. Dit aangezien de variant ook in Spanje, op dit moment, tot minder ziekenhuisopnames leidt. In het land zijn alle winkels en de horeca geopend. Wel geldt er een landelijke mondkapjesplicht, zowel binnen als buiten. Ook gelden in sommige regio's beperkende maatregelen, zoals het tonen van een QR-code voor de horeca, een maximaal aantal mensen aan een tafel en sluiting van nachtclubs.

Heel Europa

Sánchez benadrukte dat het sterftecijfer flink is afgenomen. Ter vergelijking: bij de eerste coronagolf bedroeg het 13 procent, nu bedraagt het 1 procent. De Spaanse premier hoopt het debat over een nieuw monitoringssysteem ook op Europees niveau te voeren. "Het is iets wat we met heel Europa moeten bespreken. Onze minister van Gezondheidszorg heeft haar collega's al over onze plannen geïnformeerd."

Ster advertentie
Ster advertentie