Up 2 Date

OMT hoopt dat er eind januari meer ruimte is voor versoepelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT hoopt dat er eind januari meer ruimte is voor versoepelingen

Het Outbreak Management Team (OMT) ziet los van de heropening van de basis- en middelbare scholen nog weinig ruimte om vanaf 14 januari te versoepelen. Volgens de deskundigen is er nog te veel onzekerheid over belangrijke eigenschappen van de omikronvariant van het coronavirus.

Boostercampagne

Het OMT verwacht dat de boostercampagne tegen het einde van januari afgerond is en hoopt dat de verspreiding van het virus voldoende is afgenomen om te kunnen versoepelen. Waarschijnlijk zal het demissionaire kabinet het advies van het OMT volgen en geen nieuwe versoepelingen aankondigen op 14 januari.

'Golf van infecties'

De deskundigen hebben voor het recentste advies aan het kabinet verschillende scenario's gemodelleerd. Na de heropening van de basisscholen en middelbare scholen aanstaande maandag zal naar verwachting een 'golf van infecties' volgen die rond eind januari of begin februari piekt. De ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen zullen waarschijnlijk beperkt blijven. Daarbij zegt het OMT wel dat de omikronvariant ervoor zorgt dat er een grote mate van onzekerheid is over alle factoren die van belang zijn bij het modelleren van de scenario's.

Omikron verspreidt zich sneller

Uit voorlopige onderzoeksgegevens, uit onder andere het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, blijkt de omikronvariant van het coronavirus zich sneller verspreidt dan de deltavariant. Daarentegen belanden mensen minder snel in het ziekenhuis. De boosterprikken beschermen namelijk voor zo'n 80 tot 90 procent tegen ziekenhuisopname door omikron. Aanstaande vrijdag komt het OMT samen om te praten over een nieuw advies aan het kabinet.

Ster advertentie
Ster advertentie