Up 2 Date

OMT-lid Bonten: "Hoop niet te veel op afschaffing maatregelen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT-lid Bonten: "Hoop niet te veel op afschaffing maatregelen"

De harde lockdown geldt ten minste tot 14 januari, maar de kans is groot dat het demissionaire kabinet volgende week besluit om deze te verlengen. Volgens Marc Bonten van het Outbreak Management Team (OMT) is het namelijk nog te vroeg om over de afschaffing van de maatregelen te spreken, zo laat hij weten in Nieuwsuur.

"Niet veel hoop"

Het OMT komt aanstaande vrijdag samen om te praten over een nieuw advies aan het kabinet. "Het is wel heel kort dag om over de afschaffing van alle maatregelen te gaan spreken. Ik denk dat mensen er ook niet te veel hoop op moeten hebben dat dat ons advies zal zijn", zegt Bonten. Volgens hem is de ruimte voor de heropening van andere sectoren erg beperkt. Hij denkt dan ook dat het OMT het kabinet zal adviseren om in kleine stapjes te gaan versoepelen om te kijken wat voor effect dat heeft op het aantal coronagevallen.

Onduidelijk

Daarnaast is volgens Bonten nog steeds onduidelijk hoeveel minder ziekmakend de omikronvariant precies is dan de deltavariant. De schattingen lopen momenteel nog erg uiteen. Zo zegt het OMT-lid dat onderzoeken uit Denemarken uitwijzen dat iemand die besmet is met omikron 30 procent minder kans heeft op een ziekenhuisopname, terwijl de kans volgens Engelse cijfers 60 à 70 procent kleiner is. "Ook die landen zitten pas een paar weken in de omikrongolf. Dus we kunnen nog niet goed vaststellen hoeveel van de geïnfecteerde mensen op de intensive care terechtkomen."

Scholen weer open

Gisteren maakte het demissionaire kabinet wel bekend dat basis- en middelbare scholen weer open mogen vanaf 10 januari. Wel moeten leerlingen vanaf groep zes en leerkrachten zich twee keer per week zelftesten. Ook moeten op de gangen mondkapjes gedragen worden en looproutes aangebracht worden. Het mbo en het hoger onderwijs moeten het echter nog doen met online lessen. Op 14 januari wordt er gekeken of studenten weer op locatie les mogen krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie