Up 2 Date

OMT adviseert kabinet vandaag over heropening onderwijs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT adviseert kabinet vandaag over heropening onderwijs

Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag met een advies aan het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen in het onderwijs. Op basis van het advies neemt het kabinet later vandaag een besluit over de heropening van de scholen na de kerstvakantie.

Omikronvariant

Scholen moesten een week voor de kerstvakantie dicht, omdat het kabinet zich zorgen maakte over de omikronvariant van het coronavirus. Tijdens de coronapersconferentie van zaterdag 18 december maakte Rutte bekend dat fysiek onderwijs tot in ieder geval 9 januari niet mogelijk is. Alleen voor praktijkonderwijs, examens, tentamens en kwetsbare leerlingen geldt momenteel een uitzondering. Ondanks signalen dat de omikronvariant tot minder ziekenhuisopnamen leidt vond het OMT het op 24 december nog te vroeg om de maatregelen aan te passen.

Impact op kinderen

Tijdens de invoering van de avondlockdown in november wilde het demissionaire kabinet de sluiting van het onderwijs juist voorkomen, ondanks het hoge aantal besmettingen onder scholieren. De impact van de coronamaatregelen op kinderen zou namelijk zwaarder wegen dan het minimaliseren van het aantal besmettingen op scholen. Daartegenover stonden wel strengere maatregelen op scholen, zoals het dragen van een mondkapje buiten klaslokalen en looproutes. Ook moesten docenten en leerlingen twee keer per week een zelftest doen.

Ster advertentie
Ster advertentie