Up 2 Date

Nieuwe maatregelen: vanaf zondag bijna alles gesloten om 17:00 uur

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe maatregelen: vanaf zondag bijna alles gesloten om 17:00 uur

Vanwege de toenemende besmettingscijfers hebben Hugo de Jonge en Mark Rutte vanavond al een persconferentie gegeven, waarbij ze - niet geheel onverwacht - met erg ongezellig nieuws kwamen. Zo moeten vanaf aankomende zondag de meeste sectoren vanaf 17:00 hun deuren sluiten en om die reden wordt ook wel gesproken over een avondlockdown. De maatregelen gaan minstens drie weken gelden.

Wat moet er sluiten?

Met de invoering van de avondsluiting moeten vanaf aankomende zondag tussen 17:00 en 05:00 uur de meeste sectoren gesloten zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om theaters, sportscholen, kappers, concertzalen en alle niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels. De enige uitzondering op deze eindtijd zijn essentiële winkels, zoals supermarkten, apotheken en tankstations. Hierbij geldt de sluitingstijd van 20:00 uur. Ook medische contactberoepen mogen langer doorwerken. Afhalen en bezorgen in de horeca blijft mogelijk. Ook professionele sportwedstrijden kunnen na 17:00 - weliswaar zonder publiek - door blijven gaan.

Mondkapjesplicht en anderhalve meter

Verder worden de verplichte anderhalvemeterregel en het mondkapje uitgebreid naar plekken waar ook een coronatoegangsbewijs geldt, zoals horeca, de bioscoop of het theater. Als je op een vaste zitplek zit, mag het mondkapje wel af. De demissionair minister-president wijst tijdens de persconferentie ook op de eerder ingestelde maatregelen, zoals thuiswerken en het maximaal aantal van vier gasten per huishouden. Daar voegt hij het advies om maximaal één huishouden te bezoeken aan toe.

Niet navolgen van basismaatregelen

De maatregelen zijn in navolging van het spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het aantal besmettingen is sterk gestegen en de eerder ingevoerde maatregelen lijken weinig effect te hebben. Zo is het woon-werkverkeer amper afgenomen en worden niet alle basisregels in acht genomen.

Rutte geeft hierover aan dat het steeds lastiger is om mensen ervan te overtuigen de basismaatregelen - zoals anderhalve meter afstand en testen bij klachten - na te leven. Hij laat weten dat hij de kritiek op het snel veranderende beleid hoort en steekt daarbij ook hand in eigen boezem. ''Minder dan de helft van de mensen laat zich testen bij klachten. Die boodschap komt vaak onvoldoende over en dat reken ik mezelf aan.''

Scholen blijven open

Basisscholen en middelbare scholen zullen wel open blijven. Hoewel hier ook besmettingen plaatsvinden, is de impact op kinderen te zwaar en weegt het minimaliseren van het aantal besmettingen op scholen niet op tegen de gevolgen die deze maatregelen hebben op kinderen. Op scholen zullen wel nieuwe afspraken gelden, zoals mondkapjes en looproutes. Ook worden docenten en leerlingen opgeroepen om twee keer per week een zelftest te doen.

Geweld tegen vrouwen

Demissionair minister-president Rutte haalt tijdens de persconferentie ook aan dat het gisteren de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen was. "Ik wil ook aandacht vragen voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld en kinderen die thuis niet veilig zijn.'' Hij geeft aan dat het belangrijk is dat we als samenleving op elkaar te blijven letten en hierbij hulp vragen bij de juiste instanties. ''Het mag juist nu niet ieder voor zich zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie