Up 2 Date

OMT adviseert om horeca en niet-essentiële winkels om 17:00 uur te sluiten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT adviseert om horeca en niet-essentiële winkels om 17:00 uur te sluiten

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het demissionaire kabinet geadviseerd om de sluitingstijd van de horeca en niet-essentiële winkels te vervroegen naar 17:00. Ook adviseert het OMT dat het hele onderwijs gewoon open blijft. Dat melden bronnen aan de NOS.

Sluitingstijd vervroegen

Twee weken geleden besloot het demissionaire kabinet de sluitingstijd van de horeca te vervroegen van 00:00 uur naar 20:00 uur. Alle andere winkels moesten sindsdien hun deuren om 18:00 uur sluiten. Desondanks blijven de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames alleen maar oplopen, waardoor het kabinet opnieuw advies heeft gevraagd aan het OMT om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Scholen niet sluiten

Verder vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om alle scholen open te houden, ondanks dat de besmetting daar juist toenemen. Daarvoor wijst het OMT op het "toenemende wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen". Om de sluiting van scholen te voorkomen, zou het kabinet eerst moeten kijken wat ze kunnen doen in andere sectoren om de verdere verspreiding tegen te gaan. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de horeca, niet-essentiële winkels en de cultuur- en evenementensector het moeten ontgelden.

Strenge maatregelen

Vandaag zijn er al verschillende overleggen onderhouden over de coronacrisis. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft al aangegeven dat strenge maatregelen nodig zullen zijn. Morgen geven Rutte en De Jonge weer een coronapersconferentie waar ze de nieuwe maatregelen bekend zullen maken. In verband met de toegenomen besmettingscijfers vindt de persconferentie een week eerder plaats dan gepland.

Ster advertentie
Ster advertentie