Up 2 Date

Kabinet wil 2G-maatregel voor evenementen, cultuur en horeca

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil 2G-maatregel voor evenementen, cultuur en horeca

Het demissionaire kabinet heeft maandagavond een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat het de omstreden 2G-maatregel wil kunnen invoeren voor de horeca, de evenementen- en cultuursector en de niet-essentiële dienstverlening.

Niet voor winkels en bouwmarkten

Als het 2G-systeem, waarbij alleen gevaccineerden en mensen die genezen zijn toegang hebben, in Nederland ingevoerd wordt, zal het niet gaan gelden voor winkels en bouwmarkten. In de toelichting op het wetsvoorstel staat dat de maatregel alleen mag worden ingevoerd in situaties waar de besmettingsrisico zo hoog is dat 3G geen optie meer is. Daarnaast zal 2G niet worden ingezet om toegang te krijgen tot de werkplek en ook zal het niet gebruikt worden in het onderwijs.

Steun van Eerste en Tweede Kamer?

Tijdens de coronapersconferentie van 12 november spraken demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge al over de mogelijkheid om 2G in te voeren. De wetsvoorstel moet eerst goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer, maar het is nog onduidelijk of het kabinet kan rekenen op steun van beide Kamers. Tot zover zijn alleen de VVD en D66 voor de maatregel. ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker is van mening dat een 1G-maatregel, waarbij iedereen (ook gevaccineerden) getest moet worden, een beter alternatief is.

Ster advertentie
Ster advertentie