Up 2 Date

Geen nieuwe maatregelen volgens Rutte, naleving van basisregels moet wel beter

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geen nieuwe maatregelen volgens Rutte, naleving van basisregels moet wel beter

Volgens demissionair premier Rutte zijn er voorlopig geen extra coronamaatregelen nodig. Dat liet hij vandaag weten tijdens een overleg met bewindslieden over de situatie rondom de basismaatregelen. Wel doet Rutte het dringende oproep aan alle Nederlanders om zich de komende week goed aan de huidige maatregelen te houden.

"Kentering nodig"

Tijdens de toelichting zei Rutte dat als mensen hun gedrag niet snel genoeg veranderen de coronapersconferentie van 3 december mogelijk vervroegd moet worden. Het aantal ziekenhuisopnames loopt namelijk gestaag op, waardoor de druk op de zorg alsmaar toeneemt. Ook lopen de besmettingscijfers steeds verder op. Zo werd vorige week weer een recordaantal besmettingen gemeld bij het RIVM. Volgens Rutte is er daarom "een kentering nodig".

Code zwart

Ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge was aanwezig tijdens het overleg en noemt de situatie in de ziekenhuizen alarmerend. Desondanks is de situatie niet dusdanig zorgwekkend dat er binnenkort sprake zal zijn van code zwart. "Daar zijn we nog ver vandaag, maar we volgen de situatie in de ziekenhuizen nauwlettend", aldus De Jonge.

"Puur geweld"

Naast het feit dat er geen daling te zien is in de ziekenhuisopnames, waren er verspreid over heel het land ook nog heftige demonstraties tegen de geldende coronamaatregelen en de mogelijke invoering van het 2G-beleid. Daarover zei Rutte tijdens het overleg dat het "puur geweld is onder het mom van demonstreren". Ook zei hij dat de politie en justitie er alles aan zullen doen om relschoppers ter verantwoording te roepen.

Ster advertentie
Ster advertentie