Up 2 Date

173 mensen gearresteerd na rellen van afgelopen weekend

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 173 mensen gearresteerd na rellen van afgelopen weekend

Sinds de rellen van afgelopen weekend zijn er inmiddels 173 relschoppers opgepakt. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus zullen er nog veel meer arrestaties volgen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Verharding van de samenleving

Grapperhaus was afgelopen zaterdag in Rotterdam om politieagenten en brandweerlieden te complimenteren voor hun optreden tijdens de rellen. Zo zegt hij dat ze professioneel omgaan met het gevaar waar ze mee te maken krijgen. "Zij krijgen te maken met de gevolgen van verharding van de samenleving terwijl zij juist ten dienste van die samenleving hun taak uitvoeren. Hier worden zij echter geconfronteerd met vergaan geweld en agressiviteit die doelbewust op hen gericht is."

Grote impact

Daarnaast schrijft Grapperhaus dat de impact op hulpverleners groot is. De minister zegt vastberaden te zijn om het probleem samen met de burgemeesters, het Openbaar Ministerie en de politie op alle fronten aan te pakken. Ook zullen alle kosten op de relschoppers verhaald worden. "Met de volle zwaarte van het recht zullen zij ter verantwoording worden geroepen. Er zal als gezegd worden ingezet op snelrecht en de schade zal op hen verhaald worden. De politie en het OM zetten alles op alles."

Rellen

In het centrum van Rotterdam braken afgelopen vrijdagavond rellen uit tijdens een protest tegen het huidige coronabeleid. Daarbij werd er zwaar vuurwerk afgestoken, leuzen als 'vrijheid' geroepen en er werden zelfs politieauto's in brand gestoken. Zowel politieagenten en brandweerlieden werden bekogeld. Een dag later liet de politie in Rotterdam weten dat 51 relschoppers waren gearresteerd, waarvan ongeveer de helft minderjarig is. Ook in andere steden in het land, waaronder Groningen en Roermond, braken er rellen uit.

Ster advertentie
Ster advertentie