Up 2 Date

Anderhalve meter afstand vanaf aanstaande woensdag weer verplicht

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Anderhalve meter afstand vanaf aanstaande woensdag weer verplicht

Vanaf aanstaande woensdag is het weer verplicht om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat meldt het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het kabinet neemt de maatregel om het stijgende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Handhaving

Volgens het ministerie moet iedereen vanaf 18 jaar en ouder afstand van elkaar houden. Het kabinet had al aangegeven dat de anderhalvemeterregel weer zou gaan gelden, maar het was nog niet duidelijk vanaf wanneer. Momenteel is de maatregel nog een dringend advies, maar vanaf morgen kunnen politie en boa's er weer op gaan handhaven. Mensen die zich niet aan de maatregel houden, riskeren een bekeuring van 95 euro.

Uitzonderingen

Daarnaast zijn er uitzonderingen op de regel. Zo hoeven mensen die samen op één adres wonen geen afstand van elkaar te houden. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs gehanteerd wordt hoeven mensen geen afstand te houden. Daarnaast is de regel ook niet van toepassing op plekken waar het simpelweg niet kan. Daarvoor in de plaats kunnen wel andere coronamaatregelen gehanteerd worden om de veiligheid van mensen te waarborgen.

Anderhalvemeterregel

De anderhalvemeterregel kwam eind september te vervallen, nadat het coronatoegangsbewijs werd ingevoerd. Sindsdien zijn de besmettingscijfers alleen maar toegenomen, waardoor het kabinet zich genoodzaakt zag om meer maatregelen te nemen.

Naast anderhalve meter afstand houden, benadrukt het Ministerie van Justitie en Veiligheid dat het van belang is dat zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zich aan de overige basismaatregelen houden.

Ster advertentie
Ster advertentie