FunX

Studenten zijn tegen de QR-code in het onderwijs: "Denk goed na over de gevolgen voor studenten"

foto: Lorenzo de Bever
  1. Newschevron right
  2. Studenten zijn tegen de QR-code in het onderwijs: "Denk goed na over de gevolgen voor studenten"

Afgelopen woensdag werd er in Den Haag gedemonstreerd tegen een drietal wetsvoorstellen waarmee het demissionaire kabinet coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs wil verplichten. De invoering van de coronapas kan namelijk grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs en in het verlengde daarvan de ontwikkelingen van studenten. FunX-reporter Imani was aanwezig bij de demonstratie en vroeg studenten hoe zij precies tegen de moties aankijken.

Nawin (24)

Quote

Wat ik graag aan de overheid wil meegeven is om goed na te denken over deze moties.

Nawin
Nawin bij het protest tegen het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs

foto: Lorenzo de Bever

Studentenvertegenwoordiger Erasmus Universiteit & Initiatiefnemer demonstratie

"Vorige week zijn er drie moties ingediend door het demissionaire kabinet waarmee ze de coronatoegangsbewijzen willen invoeren in het onderwijs. Dat kan grote gevolgen hebben voor hoe het hoger onderwijs verder zal verlopen. Er zijn meerdere dingen die we met deze demonstratie willen bereiken. Allereerst willen we de partijen die op de moties gaan stemmen bewust maken de gevolgen die de wet zal hebben op studenten, of ze nou gevaccineerd zijn of niet.

Wat ik graag aan de overheid wil meegeven is om goed na te denken over deze moties. Uit onderzoek blijkt dat de schade aan de ontwikkeling van de studenten groot zal zijn. Meerdere onderzoeken hebben de nevenschade voor het onderwijs in kaart gebracht. Dus aan alle partijen: denk alsjeblieft heel goed na over de gevolgen voor studenten en het onderwijs."

Lynn (20)

Quote

Elke student heeft het recht om gewoon naar school te kunnen gaan.

Lynn
Lynn bij het protest tegen het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs

foto: Lorenzo de Bever

Studente Fysiotherapie

"Ik ben tegen de verplichting van de QR-code in het onderwijs. Iedereen heeft recht op goed onderwijs en elke student heeft het recht om gewoon naar school te kunnen gaan. Daar blijven we dan ook achter staan. Scholen moeten openblijven en alle maatregelen moeten gewoon afgeschaft worden."

Iem (23)

Quote

We willen laten zien dat wij als studenten het meest wordt benadeeld door al deze 'maatregelen'.

Iem
Iem bij het protest tegen het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs

foto: Lorenzo de Bever

Voorzitter JFVD

"We willen laten zien dat wij als studenten het meest wordt benadeeld door al deze 'maatregelen'. Uiteindelijk moeten we toewerken naar een onderwijssysteem waarbij we de overheid niet meer nodig hebben. Zodat we op onszelf kunnen staan en dat iedere student welkom is, ongeacht of ze een vaccinatie hebben genomen of niet. Onze boodschap is heel duidelijk: stop hier gewoon mee."

Titus (23)

Quote

De QR-code in het onderwijs is voor ons het punt waarop we zeggen: 'Hier trekken we een grens en hier doen we niet aan mee'.

Titus
Titus bij het protest tegen het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs

foto: Lorenzo de Bever

Voorzitter 'Studenten voor Open Onderwijs'

"Ik ben de voorzitter van 'Studenten voor Open Onderwijs' en wij pleiten voor QR-loos en fysiek onderwijs. Studenten vinden het lastig om te leren in een online-omgeving. Ze worden depressief of vinden het moeilijk om geïnspireerd te raken, waardoor de kwaliteit van het onderwijs achteruitgaat, maar professoren willen deze studenten ook niet laten zakken.

Wat wij dus merken is dat tentamens makkelijker worden gemaakt, wat echt van de zotte is. Daardoor kunnen studenten alsnog verdergaan met het onderwijsprogramma, maar ontwikkelen ze zich toch minder goed. We weten in deze crisis dat als er gezegd wordt dat iets tijdelijk is, dat het dat meestal niet is. De QR-code in het onderwijs is voor ons het punt waarop we zeggen: 'Hier trekken we een grens en hier doen we niet aan mee'."

Ster advertentie
Ster advertentie