Up 2 Date

'Zeldzame ontsteking kan leiden tot doodgeboortes bij ongevaccineerde vrouwen'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Zeldzame ontsteking kan leiden tot doodgeboortes bij ongevaccineerde vrouwen'

Zwangere vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus kunnen in uitzonderlijke gevallen een placenta-ontsteking oplopen, waardoor de ongeboren baby in levensgevaar komt. Dat meldt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC aan de Volkskrant. Sinds juli dit jaar zijn minimaal dertien doodgeboortes het gevolg geweest van een beschadigde placenta.

Afwijkingen in de placenta

Schoenmakers onderzocht eerder dit jaar 36 placenta's van ongevaccineerde zwangere vrouwen die tijdens de eerste golf besmet raakten met het coronavirus. Vijf placenta's lieten een combinatie van afwijkingen zien die Schoenmakers en zijn collega's nog niet eerder hadden gezien. De placenta's zaten vol met ontstekingscellen, waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. Ook werd in sommige placenta's het coronavirus zelf aangetroffen. In de meeste gevallen hadden de vrouwen lichte coronaklachten.

Doodgeboortes in de Randstad

Naar aanleiding van deze bevindingen keken Schoenmakers en zijn collega's naar afwijkingen bij onverklaarbare en onverwachte doodgeboortes in de Randstad. Uit onderzoek bleek dat met zekerheid gesteld kon worden dat alle dertien onderzochte doodgeboortes toegewezen kunnen worden aan door corona beschadigde placenta's. Volgens de gynaecoloog is meer onderzoek nodig, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat wanneer het virus via de longen in de bloedbaan terechtkomt de placenta beschadigd kan worden.

Op bewegingen van baby letten

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren om ernstige ziekte te voorkomen. Ook roept Schoenmakers vrouwen die corona hebben gehad op om goed op de bewegingen van hun baby en op hun eigen gezondheid te letten.

Ster advertentie
Ster advertentie