Up 2 Date

Twee doktersassistenten opgepakt na handel in valse vaccinatiebewijzen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee doktersassistenten opgepakt na handel in valse vaccinatiebewijzen

Twee vrouwen van 30 en 31 jaar zijn opgepakt omdat ze ervan verdacht worden valse vaccinatiebewijzen verkocht te hebben. Ze waren werkzaam als doktersassistent bij dezelfde praktijk in Amsterdam en hebben mensen voorzien van neppe bewijzen van 500 tot 1000 euro per stuk.

Valse QR-code

De politie kwam online advertenties van de vrouwen tegen tijdens een lopend onderzoek naar verdovende middelen. Zo ontdekten ze dat de assistenten mensen onterecht in het registratiesysteem zetten, zodat die vervolgens een QR-code inclusief vaccinatiepaspoort met stempels van de dokterspraktijk overhandigd kregen.

Tientallen mensen hebben op deze manier via de vrouwen een bewijs van vaccinatie verkregen zonder daadwerkelijk ingeënt te zijn. Er volgt nog een onderzoek naar deze klanten. De vrouwen zelf worden momenteel verhoord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Er werden al eerder mensen betrapt op de handel in valse coronabewijzen. Zo werd in september nog een aantal GGD-medewerkers op non-actief gezet. Vorige week werd duidelijk dat het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek is gestart naar het uitlekken van de geheime codes die worden gebruikt om te controleren of een QR-code in de corona-app echt is. Dit nadat er een code werd aangemaakt op naam van Adolf Hitler.

Ster advertentie
Ster advertentie