Up 2 Date

'Winkels zeggen nee tegen coronatoegangsbewijs'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Winkels zeggen nee tegen coronatoegangsbewijs'

De kans is aanwezig dat het coronatoegangsbewijs binnenkort ook ingevoerd wordt voor niet-essentiële winkels. Ondanks het feit dat dit voor de detailhandel de drukste periode van het jaar is, lijkt het erop dat de branche zich kan opmaken voor een nog hectischere periode dan
het al gewend is. Brancheorganisaties INretail en Raad Nederlandse Detailhandel vinden dit onbegrijpelijk en noemen de maatregelen ''onbetaalbaar, onuitvoerbaar en onwerkbaar''.

Maatregelen

Gisteren heeft demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie de strengere maatregelen bekendgemaakt die vanaf komende zaterdag ingaan. Een van die maatregelen is de mondkapjeslicht in winkels, publieke binnenruimtes, op stations en bij contactberoepen. Demissionair minister De Jonge voegde daar nog aan toe dat het kabinet bezig is met maatregelen die nodig zijn als de cijfers niet beter worden. Zo zou het kunnen zijn dat behalve de mondkapjesplicht, het coronatoegangsbewijs ook ingevoerd wordt voor niet-essentiële winkels.

Volstrekt onuitvoerbaar

Eus Peters, directeur van de RND, spreekt zich uit over de haalbaarheid van deze maatregelen: ''Nederland telt zo’n 56.000 niet-essentiële winkels, waar dagelijks miljoenen mensen komen. Als je die allemaal moet controleren, is dat volstrekt onuitvoerbaar.''

Volgens INretail kost de check op deze maatregel al meer dan vijf miljoen uur op maandbasis, als er vanuit wordt gegaan dat de controle van een coronapas één minuut per klant kost. Daar komt nog bij dat winkels te maken hebben met personeelstekorten en dat de feestdagen ook voor de deur staan.

''Veel winkeliers behalen in de laatste maanden van het jaar 40 procent van hun jaaromzet'', aldus Peters. ''In geen enkel Europees land geldt het toegangsbewijs voor toegang tot een winkel'', voegt INretail daar aan toe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mondkapjesplicht

Onder niet-essentiële winkels vallen alle winkels die geen eten en drinken verkopen. Los van het coronatoegangsbewijs, roept het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht geen bezwaren op bij INretail en RND. Verder zullen ook de looproutes en spatschermen bij de kassa's in de winkels terugkeren.

Ster advertentie
Ster advertentie