Up 2 Date

De Jonge: "Nieuwe maatregelen zullen pijn doen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De Jonge: "Nieuwe maatregelen zullen pijn doen"

Volgens demissionair minister (Volksgezondheid) Hugo de Jonge gaan de nieuwe maatregelen, die vanavond worden aangekondigd, nieuwe beperkingen met zich meebrengen en onvermijdelijk pijn doen. Dat liet hij dinsdagmorgen voorafgaand aan het overleg over de coronacrisis weten. "Anders werken ze niet", voegde De Jonge daaraan toe.

'Evenwichtig en eerlijk'

De Jonge zei dat nieuwe maatregelen onvermijdelijk zijn "omdat de cijfers in de ziekenhuizen oplopen". Het is volgens de minister belangrijk dat de zorg niet te veel onder druk komt te staan. "De zorg moet toegankelijk blijven voor iedereen", aldus De Jonge. Hoewel de nieuwe maatregelen pijn gaan doen, zullen ze volgens de minister "evenwichtig en eerlijk" zijn.

Informatie uitgelekt

Gisteren lekte al uit dat de coronapas vanaf vrijdag verplicht wordt in onder meer sportscholen, zwembaden, dierentuinen, pretparken en musea. Ook keert de mondkapjesplicht terug in publieke binnenruimtes en bij contactberoepen.

Coronapas op scholen?

Het kabinet denkt er ook over na om de coronapas in te voeren in het hoger onderwijs en het mbo. Omdat daar eerst een wetswijziging voor nodig is, kan dat echter niet direct. Dat betekent namelijk dat de Tweede Kamer moet instemmen. Over die plannen zei demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) dinsdag: "We hebben altijd gezegd dat, wat er ook gebeurt, onderwijs zoveel mogelijk open moet blijven. En dat is ook de inzet vandaag."

Ster advertentie
Ster advertentie