Up 2 Date

Rellen in Rome bij demonstratie tegen coronapas

foto: EPAfoto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Rellen in Rome bij demonstratie tegen coronapas

In Rome is een demonstratie tegen de invoering van de zogenoemde Green Pass uitgelopen in ernstige rellen. Duizenden demonstranten trokken zaterdag door de straten van de Italiaanse hoofdstad.

Green Pass op de werkvloer

Er werd op het centrale Piazza del Popolo geprotesteerd tegen de invoering van de Green Pass op de werkvloer. Vanaf aanstaande vrijdag worden Italiaanse werknemers in zowel de publieke als private sector verplicht om een QR-code te laten zien. Momenteel is de pas in Italië een vereiste voor mensen die in het onderwijs werken of als je een restaurant, musea of sportscholen wilt bezoeken.

Arrestatie

Relschoppers hebben tijdens de demonstratie de politie bekogeld met onder andere flessen, stenen en vuurwerk. Agenten hebben wapenstokken, peperspray, traangas en waterkanonnen gebruikt. Tijdens het protest zijn er ten minste vier mensen gearresteerd, onder wie voorman Giuliano Castellino van het rechts-extreme Forza Nuova.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoofdkwartier vakbond bestormd

Aan het begin van de avond is het hoofdkwartier van CGIL, de grootste vakbond van het land, bestormd. Op beelden is te zien hoe agenten werden aangevallen met stokken en vlaggenmasten, maar uiteindelijk wist de politie de mensen uit het pand te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Daad van fascistisch geweld'

De Italiaanse premier Mario Draghi sprak zich uit over het geweld en benadrukte onder andere dat vakbonden garant staan voor democratie en arbeidersrechten. Maurizio Landini, algemeen secretaris van de CGIL noemde de aanval een "georganiseerde daad van fascistisch geweld, een aanval tegen de democratie en tegen de hele zakenwereld, die we zullen afslaan. Niemand moet denken dat ze ons land terug kunnen duwen naar het fascistische tijdperk."

Ster advertentie
Ster advertentie