Up 2 Date

Minister Grapperhaus wil mystery guests inzetten om handhaving coronaregels te verbeteren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister Grapperhaus wil mystery guests inzetten om handhaving coronaregels te verbeteren

Demissionair minister van Justitie Grapperhaus vindt dat de coronamaatregelen beter moeten worden nageleefd en strenger gehandhaafd moeten worden. Dat liet hij weten aan de pers na overleg van het Veiligheidsberaad. Om dat te realiseren, komt er een terugkerend nalevingsonderzoek en mogen burgemeesters eventueel mystery guests inzetten volgens Grapperhaus.

Zwaardere maatregelen voorkomen

Met de nieuwe coronamaatregelen die vandaag bekendgemaakt zullen worden, hoopt Grapperhaus dat mensen de maatregelen beter zullen naleven. Vooral in de horeca en bij sportclubs zou er slecht gehandhaafd worden, terwijl het in de kunst- en cultuursector juist beter gaat. "We moeten het de komende weken echt optimaal gaan doen, want we willen wegblijven van een zwaarder maatregelenpakket", aldus Grapperhaus. Daarnaast gaf hij aan dat het ministerie 45 miljoen euro beschikbaar stelt aan gemeenten, wat het mogelijk maakt om bijvoorbeeld mystery guests in te zetten.

Informeren en helpen

Ook burgemeester Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vindt dat er meer gedaan moet worden om betere naleving en handhaving te bevorderen. Zo zei hij na het overleg dat er te weinig handhavers zijn en zou de gemeente ondernemingen en sportclubs vooral moeten informeren over de maatregelen en waar nodig hulp bieden. Ook gaf hij aan dat de bestaande maatregelen aangescherpt zullen worden, zonder daarover in detail te treden.

Persconferentie

Gisteren meldden ingewijden aan de NOS dat het demissionaire kabinet vanaf aanstaande vrijdag het coronatoegangsbewijs wil gaan verplichten in onder meer sportscholen, zwembaden, dierentuinen, pretparken en musea. Ook zou de mondkapjesplicht op meerdere plekken gaan gelden. Ook komt het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken weer terug. De persconferentie waarop deze maatregelen bekend worden gemaakt, vindt vanavond plaats om 19:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie