FunX Den Haag

Politie onderzoekt beelden gewelddadig optreden agent na coronademonstratie

foto: Omroep West
  1. Newschevron right
  2. Politie onderzoekt beelden gewelddadig optreden agent na coronademonstratie

Er is veel ophef ontstaan over beelden van een politieoptreden in Den Haag dat gisteren plaatsvond. Daarop is te zien hoe een agent een man die op de grond ligt tegen zijn hoofd schopt en hem later met een knuppel slaat. Dit gebeurde nadat mensen op het Joubertplantsoen samenkwamen om te demonstreren tegen het coronabeleid.

Uitgescholden en geslagen

Het filmpje gaat sinds vanmorgen rond op onder andere Facebook, Twitter en LinkedIn en roept verontwaardigde reacties op. Te horen is hoe de desbetreffende agent de man op de grond uitscheldt als hij naar hem toeloopt. "Je laat m'n wijk met rust en m'n stad met rust, k***rmongool." Vervolgens krijgt de man een schop tegen zijn hoofd en wordt hij ook door een tweede agent geslagen met een wapenstok.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Politie belaagd'

Volgens de politie zouden agenten bij de demonstratie van gisteren zelf zijn belaagd, geschopt en geslagen door een groep van ongeveer vijftig man. Sommigen van hen zouden knuppels en zwaar vuurwerk bij zich hebben. "Op het moment dat zij de politie in het oog kregen, gingen zij direct de confrontatie aan", klinkt het in de verklaring. Negen mensen werden opgepakt.

Of de aangevallen man bij deze groep hoorde of heeft gedemonstreerd, is niet helemaal duidelijk. De organisator van de demonstratie - de 4 juli beweging - schrijft op Facebook een strafzaak te gaan beginnen en daarom meer beeldmateriaal te verzamelen.

Onderzoek

De politie doet nu onderzoek naar het optreden van de agent in het filmpje. "Op dit moment wordt onderzocht wat er zich precies heeft voorgedaan, ook voorafgaand aan de aanhouding", zegt een woordvoerder tegen het AD. "Het geweld dat de politie mag gebruiken is aan strenge voorwaarden gebonden en wordt achteraf altijd getoetst. Dat is ook bij deze aanhoudingen het geval."

Voor nu is de agent van de straat gehaald, maar hij is nog wel in dienst. Verschillende lokale Haagse politieke partijen willen een debat en hebben in de gemeenteraad raadsvragen over het politieoptreden gesteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie