Up 2 Date

Politie grijpt in tijdens woonprotest in Rotterdam wegens mogelijk wapenbezit

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie grijpt in tijdens woonprotest in Rotterdam wegens mogelijk wapenbezit

Tijdens het woonprotest in Rotterdam heeft de politie gisteren acht mensen aangehouden vanwege mogelijk wapenbezit, belediging van de politie en opruiing. Ook was een groep van ongeveer vijftig mensen ingesloten en afgevoerd met een lege tram. De organisatie achter de Woonopstand heeft zich in een statement uitgesproken tegen het gebruikte geweld van de politie.

Verboden voorwerpen

De protestmars liep zo'n twee uur uit vanwege de ongeregeldheden. Volgens een woordvoerder van de politie was er een groep in het zwart geklede demonstranten aanwezig die mogelijk verboden voorwerpen zoals boksbeugels en vuurwerk bij zich hadden, zo meldt de NOS. Een andere groep mensen was het oneens met de arrestatie van de demonstranten, waarna de politie ingreep. De aangehouden demonstranten werden afgevoerd met een tram naar een andere plek. Daar werden ze gecontroleerd en opgepakt of vrijgelaten als er geen strafbare feiten werden geconstateerd.

Klappen en schaafwonden

Tijdens het ingrijpen van de agenten liepen verschillende demonstranten klappen en schaafwonden op. Ook zijn twee demonstranten op de spoedeisende hulp beland. De politie voerde onder andere charges uit en sloeg in op zittende demonstranten met wapenstokken. De organisatie achter de Woonopstand veroordeelt het optreden van de politie en stelt dat ze excessief geweld gebruikten. "Wij veroordelen ten sterkste de poging vanuit de politie om onze beweging te criminaliseren en te verdelen", laat de organisatie weten. "Het was de politie die besloot te escaleren en een groot deel van de mededemonstranten verdacht te maken en te arresteren voor het dragen van zwarte kleding."

Gemoedelijk verlopen

Afgezien van het opstootje tegen het einde van de middag verliep het woonprotest gemoedelijk en hebben er verder geen incidenten plaatsgevonden. De mars begon in het Afrikaanderpark en eindigde bij de Markthal. De demonstranten kwamen onder het motto 'Huizen voor mensen, niet voor winst' samen en pleitten voor lagere huur- en koopprijzen, minder marktwerking en meer beschikbare woningen.

Problemen lopen uit de hand

Vorige maand vond het woonprotest plaats in Amsterdam. Daar kwamen iets meer dan vijftienduizend demonstranten op af. Een van de organisatoren van de demonstratie, Mieke Megalawati Vlasblom, sprak met FunX over de wooncrisis en zei dat de problemen op de woningmarkt compleet uit de hand lopen. "Het is tegenwoordig een 'belegger vs. belegger'-markt. De normale burger komt daar echt niet meer tussen. Bovendien loopt de gentrificatie in de grote steden compleet uit de hand. De Rotterdammer kan Rotterdam niet meer betalen en de Amsterdammer kan Amsterdam niet meer betalen", aldus Mieke.

Ster advertentie
Ster advertentie