FunX Rotterdam

Emma werd geslagen door de politie tijdens woonprotest Rotterdam: "Ik raakte in paniek"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Emma werd geslagen door de politie tijdens woonprotest Rotterdam: "Ik raakte in paniek"

Het politieoptreden tijdens het woonprotest in Rotterdam dat dit weekend plaatsvond, heeft bij veel mensen en organisaties tot verontwaardiging geleid. De protestmars, waar zo'n 7000 mensen op afkwamen, verliep in eerste instantie vreedzaam, maar liep uit de hand na een confrontatie tussen betogers, de politie en de Mobiele Eenheid op de Erasmusbrug. Emma* was een van de demonstranten die hard aan werd gepakt door de politie. Ze vertelt erover aan Tannaz.

Paniek

"We waren vreedzaam aan het protesteren totdat we niet meer verder konden, omdat we werden gebarricadeerd door politieagenten", vertelt Emma. Ze raakte in paniek en wilde wegrennen. "Toen ben ik van een betonnen muurtje afgegooid op de grond en meerdere keren geslagen met een wapenstok."

Uiteindelijk wist Emma uit de benarde situatie weg te komen. "Ik ben een stuk weggesprint en toen heb ik gekeken hoe het verder ging." Ondertussen maakte Emma zich zorgen om haar vrienden. "Ik was heel erg bezorgd over iedereen die ik kende die er nog midden in zaten."

Met Emma gaat het nu gelukkig prima. "Ik ken veel mensen die er een stuk slechter aan toe zijn. Ik heb in ieder geval heel veel geluk gehad dat ik heb weten weg te komen."

Zwart geklede demonstranten

Volgens een woordvoerder van de politie was er een groep in het zwart geklede demonstranten aanwezig die mogelijk verboden voorwerpen, zoals boksbeugels en vuurwerk, bij zich hadden. Deze groep werd afgevoerd met een tram naar een andere plek om vervolgens te worden gecontroleerd. De politie hield tijdens het woonprotest uiteindelijk negen personen aan.

Kritiek

De organisatie van de Woonopstand in Rotterdam heeft zich in een statement uitgesproken tegen het politieoptreden: "Wij veroordelen ten sterkste de poging vanuit de politie om onze beweging te criminaliseren en te verdelen. Het was de politie die besloot te escaleren en een groot deel van de mededemonstranten verdacht te maken en te arresteren voor het dragen van zwarte kleding. Onder toeziend oog van burgemeester Aboutaleb is er onnodig geëscaleerd en wij roepen de politiek op om hiertegen stelling te nemen."

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het ingrijpen van de politie niet gerechtvaardigd kan worden: "Slechts de verwachting van de politie dat sommige demonstranten iets strafbaars zouden kunnen gaan doen, rechtvaardigt dit ingrijpen niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woonprotest

Het woonprotest waarmee wordt gedemonstreerd tegen het huidige woonbeleid vond naast Rotterdam eerder ook al plaats in Amsterdam. Binnenkort worden de protesten ook gehouden in andere steden, waaronder Den Haag en Utrecht.

Emma wil ondanks haar nare ervaring toch ook naar die protesten gaan. Wel is ze van plan om voorzichtiger te doen en zich meer op de achtergrond te houden. "Ik ga me niet laten stoppen", zegt Emma. "We moeten niet opgeven. Dit is zo'n belangrijk protest. Dit gaat om mijn toekomst en heel veel mensen hun toekomst. Iedereen wil een woning, iedereen wil een thuis. En dat zit er nu gewoon niet in."

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie