Up 2 Date

Rutte: 'Coronapas verplicht op terrassen en sportlocaties, mondkapjesplicht keert terug'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte: 'Coronapas verplicht op terrassen en sportlocaties, mondkapjesplicht keert terug'

Het werd de afgelopen dagen al duidelijk: er komen weer strengere coronamaatregelen aan. Demissionair premier Rutte heeft vanavond in een persconferentie bekendgemaakt dat de coronapas vanaf aanstaande zaterdag ook verplicht wordt op terrassen, sportlocaties voor volwassenen en doorstroomlocaties zoals musea. Daarnaast keert de mondkapjesplicht vanaf die dag weer terug in winkels, publieke binnenruimtes, op stations en bij contactberoepen.

Oplopende cijfers

De maatregelen zijn volgens Rutte nodig omdat de besmettings- en ziekenhuiscijfers weer oplopen. Per direct wordt dan ook weer geadviseerd om anderhalve meter afstand te houden en minimaal de helft van de tijd thuis te werken indien mogelijk.

Verder moeten ook op mbo's, hogescholen en universiteiten weer mondkapjes gedragen worden, maar alleen als je van plek naar plek loopt. Op plekken waar het coronatoegangsbewijs geldt, hoef je geen mondkapje op.

'Begrip'

Rutte benadrukte vanavond ook dat het coronabeleid "een worsteling" is, omdat niet iedereens belangen voor honderd procent behartigd kunnen worden. Hij riep mensen op begrip te hebben voor elkaars mening en situatie. "Het is belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan. We moeten het samen doen."

Op 12 november wordt besloten of en hoe er wordt verder gegaan met de vanavond aangekondigde maatregelen. Je kunt alle regels hier nalezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misschien later uitbreiding coronapas

Demissionair minister De Jonge liet weten dat het kabinet bezig is met maatregelen die nodig zijn als de cijfers niet beter worden. Zo willen ze dan dat werkgevers de mogelijkheid krijgen om hun werknemers om een coronapas te vragen op werk. Daarnaast willen ze het coronatoegangsbewijs dan ook kunnen invoeren op plekken als dierentuinen, pretparken en niet-essentiƫle winkels.

Ster advertentie
Ster advertentie