Up 2 Date

Politie grijpt in tijdens demonstratie in Den Haag na coronapersconferentie

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie grijpt in tijdens demonstratie in Den Haag na coronapersconferentie

De politie heeft dinsdagavond moeten ingrijpen bij een demonstratie bij het ministerie van Justitie in Den Haag. Daar werd kort voor de demonstratie de coronapersconferentie gehouden van demissionair premier Rutte en minister de Jonge. Er kwamen enkele honderden mensen op de demonstratie af.

Bekogeld met vuurwerk

Om de betogers weg te krijgen van de Turfmarkt, waar het ministerie van Justitie gevestigd is, werden ze door veel agenten uit elkaar gedreven en in tweeën gesplitst. Daarbij werd de politie bekogeld met onder andere zwaar vuurwerk, rookbommen en bakstenen. Beide groepen werden uiteindelijk teruggedreven op de Bezuidenhoutseweg. De politie riep hen eerder op de avond al op om daarnaartoe te gaan, maar betogers weigerden. In totaal zijn er dertien aanhoudingen verricht.

Extra beveiliging

Het ministerie van Justitie werd dinsdagmiddag extra beveiligd, nadat er op sociale media werd opgeroepen om te gaan demonstreren bij het gebouw op de Turfmarkt. Er werden onder andere hekken geplaatst en er waren veel politieagenten aanwezig. Ook tijdens de vorige persconferentie waren er veel actievoerders op de been en moesten er veiligheidsmaatregelen worden genomen. Net als gisteren mochten personeel en journalisten het gebouw toen niet verlaten.

Aangescherpte coronamaatregelen

Gisteren maakten Rutte en De Jonge bekend dat de aangescherpte coronamaatregelen vanaf aanstaande zaterdag verplicht zullen worden. Zo wordt het coronatoegangsbewijs vanaf ook verplicht op terrassen, sportlocaties voor volwassenen en doorstroomlocaties, zoals musea. Daarnaast keert de mondkapjesplicht vanaf die dag weer terug in winkels, publieke binnenruimtes, op stations en bij contactberoepen. Op 12 november houdt het demissionaire kabinet weer een meetmoment om te kijken hoe en of er verder wordt gegaan met de huidige maatregelen.

Ster advertentie
Ster advertentie