Up 2 Date

OMT-leden willen geen maatregelen voor ongevaccineerden: "Gaat in tegen individuele vrijheden"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT-leden willen geen maatregelen voor ongevaccineerden: "Gaat in tegen individuele vrijheden"

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) hebben laten weten dat zij geen voorstander zijn van aparte maatregelen voor ongevaccineerden. De regels gaan volgens de leden in tegen de individuele vrijheid en zijn bovendien ook moeilijk te handhaven. Het OMT komt morgen met een advies aan het kabinet om de oplopende coronabesmettingen tegen te gaan.

Dilemma

Demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge liet eerder nog weten na te denken over aparte maatregelen voor niet-gevaccineerde personen. "Is het gerechtvaardigd om de hele samenleving beperkingen op te leggen, als we weten dat een deel van de samenleving die extra bescherming nodig heeft?", stelde De Jonge zichzelf de vraag in gesprek met het AD.

Geen voorstander

Leden van het OMT laten in gesprek met NU.nl weten geen voorstander te zijn van aparte regels voor ongevaccineerden. "Het gaat wel erg tegen de individuele vrijheden in", laat arts-microbiologie Jan Kluytmans weten. Ook bekend talkshowgezicht en IC-arts Diederik Gommers wil geen onderscheid maken: "Je moet ook oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet". Daarnaast denk Kluytmans dat dergelijke regels voor ongevaccineerden moeilijk zijn om uit te voeren. "De helft van de ongevaccineerden woont verspreid over het land, 10 procent bevindt zich in de geloofsgemeenschappen en 40 procent komt uit de grote steden. Dan moet je in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wat gaan doen. Maar hoe ga je dat uitvoeren en wat ga je ermee bereiken?"

Discriminatie

Hoogleraar Andreas Voss ziet aparte regels voor ongevaccineerden als discriminatie, maar snapt wel dat het voor het kabinet een moeilijke beslissing is. "Ik vind dat de maatschappij zich niet moet laten gijzelen door een minderheid, maar ik ben ook tegen iedere vorm van discriminatie. Ik wil dat iedereen, ook mensen die ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren, aan de maatschappij kunnen deelnemen", laat Voss weten.

Regels naleven

Wat de oplossing dan wel is? Volgens de OMT-leden zijn de regels die zijn opgelegd niet goed genoeg nageleefd waardoor de besmettingen nu weer oplopen. "Hou 1,5 meter afstand aan en werk thuis wanneer mogelijk, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Hanteer een QR-code bij bepaalde risicovolle activiteiten. Het zijn allemaal maatregelen die volgens mij nauwelijks zijn nageleefd", zegt Kluytmans. De arts concludeert dat wanneer het weer een beetje de goede kant op gaat, mensen de regels alweer heel snel vergeten en links laat liggen. "Ik heb de persconferentie nog nagekeken en Mark Rutte heeft het allemaal genoemd, maar ik heb de angst dat mensen pas weer wat gaan doen als het ├ęcht misloopt", aldus Kluytmans.

Ster advertentie
Ster advertentie