Up 2 Date

Kabinet wil geen uitzondering maken voor avondsport

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil geen uitzondering maken voor avondsport

Het demissionaire kabinet wil geen uitzondering maken op de avondlockdown voor amateursport. Volgens demissionair premier Rutte zou het onverstandig zijn om aan de coronamaatregelen die sinds 28 november gelden te tornen.

"Wel hamburger, maar niet sporten"

In een debat met de Tweede Kamer vroegen verschillende politieke partijen om een uitzondering op de huidige maatregelen voor avondsport. Onder andere D66, CDA, Denk en GroenLinks hebben hun vraagtekens bij de effectiviteit van de avondlockdown en maken zich zorgen om het feit dat veel kinderen en volwassenen thuis zitten en niet kunnen bewegen. Zo zei D66-Kamerlid Paternotte dat mensen 's middags wel een hamburger kunnen eten, maar niet naar het sportveld kunnen in de avond.

"Onverstandig"

Rutte vindt echter dat de maatregelen moeten blijven zoals ze nu zijn om extra bewegingen van grote groepen mensen te voorkomen. "Ik vind het echt heel onverstandig om het pakket te verlichten, omdat we in een ernstige crisis zitten." Wel geeft hij aan dat sporten bij de vooraanstaande versoepelingen hoort als daar voor is.

Effect per maatregel

Verschillende Kamerleden waren ook teleurgesteld, omdat het kabinet niet kon aangeven hoe effectief sommige coronamaatrelen precies zijn. SP-Kamerlid Hijink stelde daarom voor dat het Outbreak Management Team (OMT) voortaan per maatregel laat zien wat het effect is, zodat het kabinet het coronabeleid beter kan bijsturen, maar volgens Rutte is dat onmogelijk. "Het OMT is niet in staat te berekenen wat welke maatregel precies doet met het reproductiegetal." Rutte voegde daaraan toe dat de huidige maatregelen volgens het RIVM ervoor zal zorgen dat het reproductiegetal onder de 1 komt.

Ster advertentie
Ster advertentie