Up 2 Date

Veel middelbare scholen niet klaar voor heropening en blijven maandag gesloten

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Veel middelbare scholen niet klaar voor heropening en blijven maandag gesloten

Vanaf maandag 1 juni mogen de middelbare scholen eindelijk weer open. Uit een rondgang van NU.nl blijkt echter dat een hoop scholen daar nog helemaal niet klaar voor zijn. Sterker nog: sommige koepels twijfelen zelfs of ze voor 7 juni, de datum waarop ze verplicht volledig open moeten, wel klaar zijn.

Zelftestkits

Demissionair onderwijsminister Arie Slob kondigde vorige week de volledige heropening van scholen aan, vanwege de dalende coronacijfers. Het ministerie heeft scholen zelftestkits opgestuurd, zodat docenten en leerlingen zichzelf twee keer per week op het coronavirus kunnen testen. Nu hebben meerdere scholengemeenschappen laten weten dat het ingewikkeld is om deze teststructuur binnen een week te organiseren.

Scholen open

Uit de rondvraag van NU.nl blijkt dat onder andere Scholenkoepel NUOVO maandag slechts een van de vijftien scholen in Utrecht volledig zal openstellen. Het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zal het grootste gedeelte van hun 23 scholen in de provincie pas op 7 juni openen. Natuurlijk zijn er ook scholen die wel opengaan: De Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, 68 middelbare scholen en ruim 61.000 leerlingen in Brabant, verwacht de meeste scholen in de loop van komende week te kunnen openen. Het landelijke Carmelcollege liet weten dat alle 52 scholen maandag direct open kunnen.

Geen noodzaak

Het Algemene Onderwijsbond (AOb) had al verwacht dat veel scholen niet opengaan vóór 7 juni. "Het was beter om met deze stap te wachten tot het volgende schooljaar. Dit zijn immers toch niet de meest productieve schoolweken." De brancheorganisatie ziet ook de noodzaak van de versnelde heropening niet. "Het is niet zo dat leerlingen elkaar niet meer zien, ze zitten echt niet meer alleen op hun zolderkamer, maar zoeken elkaar buiten op."

Ster advertentie
Ster advertentie