Up 2 Date

Tekort aan studentenwoningen gestegen met 20 procent

foto: Afsaneh Ghafarian
  1. Newschevron right
  2. Tekort aan studentenwoningen gestegen met 20 procent

Het afgelopen jaar is het tekort aan studentenwoningen flink gestegen. Het gaat om een toename van 4500, waardoor het tekort nu is opgelopen tot 26.500 woningen. Dat komt neer op een stijging van 20 procent. Dat blijkt uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting van kennisplatform Kences.

Coronapandemie en internationale studenten

Het te tekort is volgens Kences-directeur Jolan de Bie grotendeels aan de coronapandemie toe te schrijven. De Bie vertelt aan NRC dat meer studenten thuis bleven wonen door het online onderwijs. "Die gaan nu op kamers, samen met de studenten van dit jaar."

Maar volgens Kences is het toenemende aantal van internationale studenten de 'belangrijkste verklaring' voor het tekort aan studentenwoningen. Studenten uit het buitenland hebben ontzettend veel moeite met het vinden van een woning. Daardoor voelde Hogeschool Rotterdam zich onlangs zelfs genoodzaakt om medewerkers en docenten op te roepen de studenten in huis te nemen. Ook het feit dat er steeds meer mensen aan de universiteit gaan studeren, lijkt een rol te spelen. "Die wonen vaker op kamers dan hbo-studenten", aldus Kences.

'Verspilling van talent'

Tot 2025 worden er sowieso 16.500 nieuwe studentenwoningen gebouwd, zegt Kences. Dat is chill, maar niet genoeg. Zo zullen er naar schatting in de komende acht jaar zo'n 57.000 studenten bij komen die op kamers willen wonen.

Door het tekort aan studentenwoningen kiezen studenten nu vaak niet voor de opleiding die hun voorkeur heeft. Dat komt omdat de opleiding dan te ver van hun ouderlijk huis is en de kans op het vinden van een kamer klein is. "Dit betekent verspilling van motivatie en talent", vindt Kences.

Hoge huurprijzen

Een bijkomend probleem zijn de huurprijzen. Zo meldt Kences dat studenten op dit moment gemiddeld 46 procent van hun inkomen betalen aan de huur van hun kamer. Twee jaar geleden ging dit nog om 43 procent. De stijging was waarschijnlijk hoger geweest als de huren niet bevroren waren vanwege de coronapandemie.

Ster advertentie
Ster advertentie