Up 2 Date

Ongeveer 10 miljoen euro aan schade rond jaarwisseling ondanks vuurwerkverbod

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ongeveer 10 miljoen euro aan schade rond jaarwisseling ondanks vuurwerkverbod

Ondanks het vuurwerkverbod is rond de afgelopen jaarwisseling weer een hoop schade verricht aan huizen en auto's. Volgens het Verbond van Verzekeraars komt de totale (particuliere) schade dit jaar uit op ongeveer tien miljoen euro, wat evenveel is als tijdens een jaarwisseling zonder vuurwerkverbod of coronamaatregelen.

Werkelijk schade ligt hoger

Naar verwachting is er voor ongeveer acht miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen en twee miljoen euro schade aan auto's. Echter zeggen verzekeraars dat de werkelijke schade hoogstwaarschijnlijk hoger ligt vanwege medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen. "Door de zachte weersomstandigheden waren er afgelopen jaarwisseling veel mensen op de been, daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod", aldus Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond van Verzekeraars.

Meer claims

Vanwege de grote hoeveelheid schade is het aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering op toegenomen rond oud en nieuw. Zo zijn er bij Stichting Salvage - eerste hulp na brand namens verzekeraars - 56 procent meer incidenten gemeld dan een jaar geleden. Bij 43 procent van alle branden rond oud en nieuw speelde vuurwerk een rol, terwijl dat een jaar eerder nog 20 procent was.

Minder veilig

Dat de schade is toegenomen, zorgt er niet alleen voor dat er vaker een beroep wordt gedaan op de verzekering, maar zorgt er volgens verzekeraars ook voor dat mensen zich minder veilig voelen. "Dit soort incidenten hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van gedupeerden. Als verzekeraars ondersteunen we dan ook alle maatregelen die leiden tot een veiliger jaarwisseling.", aldus Weurding.

Ster advertentie
Ster advertentie