Up 2 Date

Carbid ook dit jaar weer populair door vuurwerkverbod

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Carbid ook dit jaar weer populair door vuurwerkverbod

Dit jaar is er wederom een grote vraag naar carbid en melkbussen. Dit blijkt uit een rondgang van NU.nl langs verschillende leveranciers. Traditioneel is carbidschieten vooral populair in het oosten en noorden van Nederland, maar door het landelijke vuurwerkverbod is er ook in de rest van het land interesse.

Drukker dan ooit

Uit de rondgang blijkt dat leveranciers het dit jaar drukker dan ooit hebben. "We zien voor het tweede jaar op rij dat er meer vraag is naar carbid", vertelt een woordvoerder van carbidleverancier OAF Holland. "De hoeveelheid carbid die we hebben ingekocht is niet veranderd, maar door de grote vraag is alles al op."

Klanten randstad

Een andere leverancier uit Hattem vertelt dat hij voorheen vooral klanten uit de regio had, maar sinds de laatste twee jaar heeft hij ook klanten uit bijvoorbeeld Amersfoort, Utrecht en andere plaatsen in de randstad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vergunning

Net als vorig jaar geldt er op carbidschieten geen landelijk verbod tijdens de jaarwisseling. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze het willen verbieden of niet. Dat betekent overigens niet dat je op eigen houtje kunt gaan carbidschieten. Vaak moet er van tevoren een vergunning worden aangevraagd en worden er speciale plaatsen aangewezen waar je mag schieten.

Wat is carbidschieten?

Bij carbidschieten stop je een stuk carbid in een melkbus en dat maak je vochtig. Vervolgens sluit je de bus af met een plastic voetbal en steek je het gevormde gas via een gat in de melkbus aan. Doordat het carbid in aanraking komt met het water, ontstaat er een explosief gas dat zorgt voor een harde knal.

Ster advertentie
Ster advertentie