Up 2 Date

Nederlandse Vuurwerkbond wil volgende jaarwisseling lokale vuurwerkshows

foto: Vuurwerkshow in Den Haag tijdens de vorige jaarwisseling / ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederlandse Vuurwerkbond wil volgende jaarwisseling lokale vuurwerkshows

Dankzij het vuurwerkverbod dat afgelopen jaarwisseling gold, kwamen er een stuk minder vuurwerkslachtoffers op de eerste hulp binnen. Sommigen zien een definitief verbod daarom ook na de coronacrisis wel zitten, maar dat is voor vuurwerkliefhebbers geen optie. De Nederlandse Vuurwerkbond heeft naar eigen zeggen een goede oplossing: lokale vuurwerkshows in alle gemeenten.

Lokale vuurwerkverenigingen

Die georganiseerde vuurwerkshows zouden dan moeten worden uitgevoerd door vrijwilligers die worden getraind bij lokale vuurwerkverenigingen. Bij de shows moeten dan strenge regels gelden over bijvoorbeeld de afstand van het publiek en over het soort vuurwerk dat wordt afgestoken. Op deze manier zou de jaarwisseling volgens de bond een stuk veiliger worden. Nu staan mensen volgens hen vaak te dicht op het vuurwerk dat ze afsteken en dat kan gevaarlijk zijn.

Ook dit jaar ging het daarom op verschillende plekken toch mis, waaronder in Breda. Daar kreeg een 11-jarige jongen een vuurwerkbom tegen zijn buik, waardoor hij met een gescheurde lever op de intensive care ligt.

Wel vuurwerk, geen ongelukken?

Om nog steeds van vuurwerk te kunnen genieten, maar tegelijkertijd een einde te maken aan de ongelukken én de overlast die vuurwerk kan veroorzaken, zijn volgens de bond dus verenigingen nodig met bijbehorende richtlijnen en cursussen. Of dat voor dit jaar al gaat lukken, is nog maar de vraag. Er zijn namelijk nog geen regels over. "We proberen al een paar jaar bij de politiek binnen te komen, maar daar zijn ze er nog niet echt warm voor", aldus de woordvoerder tegen NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie