Naar homepage
Up 2 Date

Winkeliers starten rechtszaak om dit jaar toch vuurwerk te verkopen

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Winkeliers starten rechtszaak om dit jaar toch vuurwerk te verkopen

Ongeveer 150 winkeliers stappen naar de rechter om aan het einde van dit jaar toch nog vuurwerk te kunnen verkopen. Volgens hen besloot het kabinet veel te laat om het vuurwerk te verbieden.

Absurd tijdstip

De ondernemers vinden dat corona ten onrechte als reden wordt gebruikt voor het vuurwerkverbod. "We hebben alle respect voor handhavers en mensen die werken in de zorg. Maar zo'n extreme maatregel op dit tijdstip is absurd", zegt advocaat Lex de Jager, die de boze winkeliers bijstaat, tegenover het AD. "Als je het nodig vindt om vuurwerk te verbieden, had je dat ook dit voorjaar al kunnen bedenken toen de crisis uitbrak."

Bestellingen al onderweg

Het besluit van het kabinet om vuurwerkverkoop voor de jaarwisseling te verbieden kwam op 13 november. Alleen kindervuurwerk is nog toegestaan. Dit verbod zorgde voor veel woede bij de winkeliers, omdat zij nu in grote financiële problemen komen. Bestellingen waren op dat moment namelijk al grotendeels onderweg.

Onzekerheid over compensatie

Hoewel het kabinet 40 miljoen euro vrijmaakte om de gedupeerde ondernemers te compenseren, is er nog steeds veel onzekerheid. Volgens advocaat De Jager is het voor de winkeliers nog erg onduidelijk hoe het allemaal gaat uitpakken. "Wat wij nu kunnen zien, is dat vooral vervoers- en opslagkosten worden gecompenseerd", vertelt hij. "Over hoe er wordt omgegaan met verlies van omzet en reeds betaalde voorschotten bij leveranciers, is nog heel veel onduidelijk."

Zorg ontlasten

De maatregel is volgens het kabinet nodig om de zorg te ontlasten wat betreft ongelukken door vuurwerk. Volgens de winkeliers die nu naar de rechter stappen verlicht een vuurwerkverbod de zorg helemaal niet. Zij stellen dat er veel meer ongelukken plaatsvinden die juist niet met vuurwerk te maken hebben, zoals overmatig alcoholgebruik. Ook vrezen zij dat het aantal gewonden dit jaar juist hoger kan uitvallen doordat mensen zich nu storten op illegaal vuurwerk.

Ster advertentie
Ster advertentie