Naar homepage
Up 2 Date

Vervoeren van vuurwerk wordt ook verboden

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vervoeren van vuurwerk wordt ook verboden

Om de druk op de zorg te verminderen, wil het kabinet dit jaar een vuurwerkverbod in laten gaan. Alleen het verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk blijkt niet effectief genoeg te zijn. Daarom kondigde minister Grapperhaus gisteravond aan dat ook het vervoer van vuurwerk dit jaar verboden zal zijn. Op deze manier kan de politie het vuurwerk dat Nederlanders in het buitenland kopen in beslag nemen. Dat meldt NOS.

Geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer

Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen (F3-vuurwerk) gaat vanaf 1 december al in en staat los van de regels rondom oud en nieuw in coronatijd. Dit verbod is al eerder wettelijk geregeld en F3-vuurwerk zal vanaf die datum dan ook verboden zijn. De reden voor het verbod is dat dit soort vuurwerk vaak wordt misbruikt tegen politie en hulpverleners en over het algemeen voor veel verwondingen zorgt. Rotjes en vuurpijlen behoren vanaf 1 december tot de verleden tijd en kunnen in beslag worden genomen door de politie. Met het ingaan van het verbod op knalvuurwerk mag je alleen nog maar siervuurwerk afsteken in Nederland. Dat zijn bijvoorbeeld fonteintjes, sierpotten en grondbloemen, het zogenoemde F2-vuurwerk. Vanwege de coronacrisis wordt dit soort vuurwerk ook verboden tijdens deze jaarwisseling.

Verbod op vervoeren van vuurwerk

Op dit moment mag je het hele jaar door als particulier tot 25 kilo aan vuurwerk vervoeren. Het probleem is dat veel mensen nu naar het buitenland gaan om hun vuurwerk in te slaan. Tijdens een controle kan de politie nu nog niets doen, want je bent slechts aan het vervoeren. Zodra de nieuwe regels ingaan, mag dit niet meer en kan de politie het vuurwerk in beslag nemen. Het kabinet probeert dit uiterlijk 15 december geregeld te hebben, omdat het zo kort dag is, wordt de wetgeving aangepast via een spoedprocedure bij de Europese Commissie.

Reacties luisteraarsvraag: ben jij vóór of tegen het vuurwerkverbod en waarom?

Georganiseerd vuurwerkfeest

Fernando vroeg tijdens Start naar de mening over het vuurwerkverbod, de meningen zijn verdeeld. Voorstanders zijn vooral ook voor een alternatief, zoals een georganiseerd feest: ''Dan kan je met je familie naar één punt toe om samen naar het vuurwerk te kijken en verandert Nederland niet voor een paar uurtjes in het wilde westen,'' vertelt Jasper. Ook Lisa is in voor dit idee en zou er zelfs een competitie van maken tussen gemeenten. Danny is van mening dat we het verdiend hebben om dit verschrikkelijke jaar af te sluiten met een groot feest, inclusief vuurwerk. Het verbod maakt de situatie in Nederland volgens hem alleen maar gevaarlijk: ''Het gaat uit de hand lopen. Kijk maar naar Urk, daar gaan ze nu al helemaal los. Laat staan hoe het er daar tijdens oud en nieuw aan toe zal gaan.'' Eén ding ziet iedereen wel: door dit jaar geen vuurwerk af te steken, wordt de druk op de zorg verlicht.

Ster advertentie
Ster advertentie