Naar homepage
Up 2 Date

Politie gaat bij de grens strenger controleren op invoer illegaal vuurwerk

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie gaat bij de grens strenger controleren op invoer illegaal vuurwerk

De politie gaat extra grenscontroles uitvoeren om te checken of er geen illegaal vuurwerk het land in wordt gesmokkeld. Ze zijn bang dat mensen in Duitsland knalvuurwerk en vuurpijlen gaan kopen, omdat die dit jaar in Nederland verboden zijn. Word je gepakt met dit soort vuurwerk in je achterbak? Dan kan je op een boete van enkele honderden euro's rekenen.

Steekproef

De controles zullen steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ruud Verkuijlen van de Nationale Politie zei tegen NOS Radio 1: "We weten dat mensen die van vuurwerk houden het als uitje zagen om over de grens vuurwerk te halen. We willen voorkomen dat daar verboden vuurwerk tussen zit." Sier- en kindervuurwerk is in Nederland nog wel toegestaan en mag je dus nog wel importeren, tot een maximum van 25 kilo per persoon.

Criminele handel

Ruud vertelt dat er in Nederland al 20.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag is genomen en in Duitsland zelfs al 50.000 kilo. "Waar we vooral energie in steken is de criminele handel in illegaal vuurwerk. Daar zijn we dit jaar al vroeg mee begonnen. We hebben steeds beter zicht op de criminele netwerken die zich daarmee bezighouden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lastige Oud en Nieuw

De komende jaarwisseling kan best nog wel eens problematisch worden, zo vreest de politie. Veel mensen zijn namelijk niet blij met het vuurwerkverbod en dan zijn er ook nog eens coronamaatregelen waar iedereen zich aan dient te houden. "We merken het ongenoegen nu al", zegt Ruud. "Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden wijkagenten."

Grote vuurwerkshows op pleinen, als alternatief voor het afsteken van pijlen in je achtertuin, zitten er niet in. "Nu zullen mensen het toch thuis voor de deur doen. Gelukkig zien we ook mooie initiatieven, zoals shows met drones. Maar op één plek bijeenkomen om te genieten van een mooie show, dat zal lastig worden."

Algeheel verbod

In januari werd aangekondigd dat consumenten komende jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk mogen afsteken. Vanaf 1 december mogen verkopers deze ook niet meer op voorraad hebben. Rotterdam kondigde begin dit jaar als eerste gemeente een algeheel vuurwerkverbod aan. Verschillende steden volgden, waaronder Amsterdam, maar die heeft dat algehele verbod nu toch uitgesteld. Volgens de gemeente zou het te complex en onverantwoord zijn om boa's en agenten naast de coronamaatregelen ook nog het verbod te laten handhaven.

Ster advertentie
Ster advertentie