Naar homepage
FunX Rotterdam

Rotterdam kondigt algeheel vuurwerkverbod aan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdam kondigt algeheel vuurwerkverbod aan

Er komt voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod in Rotterdam. Nu de VVD ook voor een verbod op het afsteken van vuurwerk is, is er voor het eerst een meerderheid in de gemeenteraad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reden

Fractievoorzitter Vincent Karremans liet dinsdag op Radio Rijmond weten dat het aantal vuurwerkincidenten de reden is dat de VVD nu ook het voorstel voor een vuurwerkverbod steunt: "Hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk en alleen al bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen achttien mensen met oogletsel binnen. En in meerdere delen van de stad werden containers en auto’s in de brand gestoken." De partij zal daarom voor het algehele vuurwerkverbod in Rotterdam stemmen.

Knalvuurwerk en vuurpijlen

De Rotterdamse VVD wil eigenlijk alleen een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat kan op dit moment nog niet. De Algemene Plaatselijke Verordening maakt namelijk geen onderscheid tussen soorten vuurwerk. Karremans meldt dat, als er door het kabinet een landelijk verbod wordt ingevoerd op knalvuurwerk en vuurpijlen, er van de VVD weer het toegestane vuurwerk zal mogen worden afgestoken in Rotterdam.

Vuurwerkshows

Karremans wil als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk meer vuurwerkshows in de stad. Hij wil dan ook dat er geld wordt vrijgemaakt voor professionele vuurwerkshows op meerdere plekken. Burgemeester Aboutaleb heeft laten weten dit te gaan onderzoeken.

VErbaasd

Burgemeester Aboutaleb laat aan Radio Rijmond weten verbaasd te zijn over de plotselinge meerderheid in de raad voor een algeheel vuurwerkverbod in Rotterdam. Hij hoopt dat er nu ook een landelijk vuurwerkverbod zal komen.

"Iedereen die de afgelopen jaarwisseling heeft meegemaakt, heeft gezien welke rol vuurwerk speelt in het handhaven van de openbare orde. Zestig aanhoudingen, twee zwaargewonden, tientallen auto's in brand... als dat geen openbare ordeverstoringen zijn, dan weet ik het niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie