Up 2 Date

Het is officieel: dit jaar volledig vuurwerkverbod, boete minstens €100

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het is officieel: dit jaar volledig vuurwerkverbod, boete minstens €100

Je zult dit jaar een andere manier moeten vinden om het jaar knallend af te sluiten, want het vuurwerkverbod is nu definitief en zal streng gehandhaafd worden. Ga je toch aan de slag met vuurpijlen, dan kan dat je een flinke boete opleveren van ten minste 100 euro. Daar komt dan ook een strafblad bij kijken. "Er is een grote kans dat je gepakt wordt", liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag weten.

Verlichting voor hulpverleners

Burgemeesters en de politie zouden nadrukkelijk om een vuurwerkverbod gevraagd hebben bij de Tweede Kamer. Dit in verband met de coronacrisis: ze willen de ziekenhuizen en hulpverleners niet nog meer onder druk zetten. Het kabinet gaat hierin mee en heeft vandaag officieel besloten dat er naast knalvuurwerk ook geen siervuurwerk mag worden afgestoken deze jaarwisseling. Alleen vuurwerk in de categorie F1 (kindervuurwerk) is toegestaan, zoals sterretjes en knalerwten.

Compensatie van €40 miljoen

Hoewel het verbod voor veel mensen goed nieuws is, zijn er ook heel veel mensen niet blij mee. Vuurwerkhandelaren bijvoorbeeld, die al hun vuurwerk al hebben ingekocht. Om deze verkopers te compenseren, is daarom eenmalig 40 miljoen euro vrijgemaakt. Ingekochte handel mogen ze opslaan en volgend jaar weer verkopen.

De vuurwerkbranche is bang dat mensen nu illegaal vuurwerk gaan kopen en afsteken, wat levensgevaarlijk kan zijn. Minister Grapperhaus zegt daarover: "Ik zeg tegen mensen: denk na. De zorg moet echt ontlast worden, dus draag daaraan bij door een jaar over te slaan met vuurwerk."

Van plaatselijk tot landelijk verbod

Begin dit jaar werd al aangekondigd dat consumenten deze jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk mogen afsteken. Vanaf 1 december mogen verkopers deze ook niet meer op voorraad hebben. Verschillende gemeentes, waaronder Rotterdam, kondigden later een algeheel vuurwerkverbod aan, maar nu is daar dus in het hele land sprake van. Eerder werd al gemeld dat de politie extra grenscontroles uitvoert om te checken of er geen illegaal vuurwerk het land in wordt gesmokkeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie