Up 2 Date

Toch weer landelijk vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw dit jaar

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Toch weer landelijk vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw dit jaar

Er gaat toch weer een landelijk vuurwerkverbod komen tijdens deze jaarwisseling. Dat heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten, meldt de NOS.

Zorg ontlasten

De reden voor het vuurwerkverbod zou zijn om de zorg te ontlasten tijdens de coronacrisis. Uit een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling, toen er ook een vuurwerkverbod gold, bleek dat het aantal vuurwerkslachtoffers met 70 procent was gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.

Voorafgaand aan het besluit vroeg het demissionaire kabinet aan het Outbreak Management Team (OMT) om advies, maar dat advies zal er dit jaar niet komen, liet Rutte weten tijdens een coronadebat eerder deze week. Het demissionaire kabinet heeft nu zelf voor het tijdelijke verbod gekozen na een oproep van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Compensatie

Net als een jaar geleden geldt er dus weer een verbod op vuurwerk, waar vuurwerkleveranciers deze week juist begonnen met het bevoorraden van winkels in het land. Demissionair premier Mark Rutte zegde al toe dat de vuurwerkleveranciers in het geval van een vuurwerkverbod op financiële compensatie kunnen rekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie