Up 2 Date

Boa’s gaan vuurwerkverbod niet actief handhaven: 'Niet genoeg capaciteit'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boa’s gaan vuurwerkverbod niet actief handhaven: 'Niet genoeg capaciteit'

Ook tijdens komende jaarwisseling is het afsteken, buitenshuis bezitten en verkopen van vuurwerk verboden. Voor gemeentes is dit vuurwerkverbod echter moeilijk te handhaven. Er zijn te weinig mensen en daarom gaan boa's vanavond en vannacht niet actief controleren op vuurwerk. Dat zegt Richard Gerrits, voorzitter bij de vakbond BOA ACP, in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te weinig boa's

Boa's focussen zich op "wat momenteel het belangrijkste is": de coronamaatregelen. Maar ook dat is lastig. Het aantal boa's in Nederland is tijdens de coronacrisis namelijk niet toegenomen, maar de hoeveelheid taken die zij moeten uitvoeren wel. "We moeten heel duidelijk keuzes maken", aldus Gerrits.

Boa's zullen met oudjaarsnacht alleen ingrijpen bij vuurwerksituaties als dat echt nodig is. "Daar waar het uit de hand loopt, zullen wij wel gaan optreden. Eigen veiligheid blijft te allen tijde vooropstaan."

Wel geld, geen mensen

Bij de aankondiging van het vuurwerkverbod maakte demissionair premier Rutte bekend dat er extra geld zou komen voor het handhaven ervan. "Maar als je geld krijgt, dan moet je ook handjes hebben", zegt Gerrits. Boa's opleiden kost echter tijd. "De capaciteit kan nu wel worden vergroot door inhuur, maar dat is een tijdelijke keuze. We moeten naar een structurele oplossing. Zeker als we deze taken erbij gaan krijgen."

Politie

Ook bij de politie heeft handhaven op het vuurwerkverbod geen prioriteit. "De politie heeft de handen vol aan het veilig en feestelijk laten verlopen van de jaarwisseling. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. Dit jaar vindt de jaarwisseling echter plaats in een context van maatschappelijke onrust, recente rellen en frustratie onder burgers met het coronabeleid", staat er in een persbericht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Druk op de zorg verminderen

Het vuurwerkverbod is er met name om te voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Daar is de werkdruk door het coronavirus al hoog. Tijdens de jaarwisseling van vorig jaar belandden er zo'n 400 mensen door vuurwerk in het ziekenhuis, het jaar daarvoor waren dat er nog 1300. Alleen vuurwerk in de categorie F1 is toegestaan, daaronder vallen artikelen als sterretjes en knalerwten. Alle regels kun je hier teruglezen.

Ster advertentie
Ster advertentie