Up 2 Date

OMT wil dat medische mondkapjes op meer plekken worden gedragen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OMT wil dat medische mondkapjes op meer plekken worden gedragen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet vandaag geadviseerd om de mondkapjesplicht op meer plekken te laten gelden. Zo zouden mensen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals winkelstraten, markten en bij demonstraties, een mondkapje moeten dragen.

Mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar

Het OMT adviseert het kabinet ook om in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht in te voeren, ongeacht of er afstand kan worden gehouden. In binnenruimtes waar mensen bijeenkomen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, wil het OMT dat iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje draagt, ook wanneer iemand zit. Het gaat hierbij om locaties zoals horecagelegenheden, culturele instellingen, kantoorruimtes, sportinstellingen en het hoger onderwijs. Het mondkapje mag alleen af als er wordt gegeten of gedronken of wanneer mensen daadwerkelijk aan het sporten zijn.

Medische mondkapjes

Daarnaast adviseert het OMT om uitsluitend gebruik te maken van medische mondkapjes (minimaal type 2). Volgens het adviesorgaan zou dit mondkapje voor minder uitstoot van virusdeeltjes zorgen en beschermt het de drager ook beter tegen virusdeeltjes van buitenaf. Als het kabinet dit advies overneemt, zou dat betekenen dat zelfgemaakte en andere niet-medische mondkapjes niet meer voldoen.

Mondkapjesplicht

Op dit moment geldt er een mondkapjesplicht in publieke binnen- en buitenruimtes, zoals de supermarkt, het openbaar vervoer, plekken rondom het openbaar vervoer en het onderwijs. Ook bij evenementen, een bezoek aan mensen met een contactberoep en in niet-essentiƫle winkels is het dragen van een mondkapje verplicht. Echter zijn deze publieke locaties gesloten vanwege de harde lockdown.

Ster advertentie
Ster advertentie