Up 2 Date

'Dubbel zoveel vuurwerkslachtoffers als vorig jaar ondanks vuurwerkverbod'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Dubbel zoveel vuurwerkslachtoffers als vorig jaar ondanks vuurwerkverbod'

Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod gold, waren er toch veel vuurwerkslachtoffers door het massaal negeren van het verbod. Het gaat in totaal om 773 slachtoffers, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt VeiligheidNL.

Verdubbeling

Van alle slachtoffers dit jaar zijn 256 behandeld op de spoedeisende hulp en 517 bij de huisartsenposten. Ter vergelijking: vorig jaar ging het om 108 mensen op de spoedeisende hulp en 275 bij de huisartsenposten.

De meest voorkomende vormen van letsel waren niet veel anders dan voorgaande jaren. Zo had ruim 37 procent voornamelijk brandwonden aan handen en vingers, 19 procent oogletsel en nog eens 19 procent letsel aan het hoofd. Volgens VeiligheidNL raakten vooral jongens en mannen gewond (80 procent).

Soort vuurwerk

Ook werd onderzocht om wat voor vuurwerk het ging. Zo zorgde zwaar illegaal vuurwerk met 24 procent voor het meeste letsel. Wat betreft vuurpijlen en knalvuurwerk ging het om 14 procent van de verwondingen. Siervuurwerk zorgde voor de minste verwondingen (7 procent).

Veel kinderen onder de 12 jaar

Wat opvalt is dat ook veel kinderen onder de 12 jaar gewond raakten. Zo moesten maar liefst 190 kinderen zich laten behandelen, 70 meer ten opzichte van vorig jaar. Dat terwijl deze leeftijdsgroep helemaal geen vuurwerk mag afsteken, ook geen sterretjes of knalerwten.

Vooral een virale TikTok-challenge lijkt een rol in die cijfers gespeeld te hebben. VeiligheidNL meldt namelijk dat 'een klas vol kinderen' letsel heeft opgelopen als gevolg van de challenge, waarbij kinderen op brandend siervuurwerk stampen en daardoor zorgen voor een kleine ontploffing. Al voor de feestdagen moesten tientallen kinderen zich laten behandelen aan hun brandwonden na het doen van deze challenge. Die gevallen heeft VeiligheidNL niet meegenomen in de cijfers. Het aantal ligt dus een stuk hoger dan de cijfers van VeiligheidNL.

Ster advertentie
Ster advertentie