Up 2 Date

Premier Rutte: "We kunnen op vakantie, maar niet zomaar overal"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Premier Rutte: "We kunnen op vakantie, maar niet zomaar overal"

Nederlanders kunnen in de zomer op vakantie, maar niet overal naartoe. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend in een persconferentie. "We kunnen deze zomer inderdaad op vakantie, maar niet zomaar overal", aldus de minister-president. Mensen die niet vastzitten aan schoolvakanties, adviseert hij om na het seizoen te gaan. Het blijft echter je eigen verantwoordelijkheid: "Bedenk goed wat je doet. Wees wijs op reis."

Geel reisadvies

Het reizen naar twaalf Europese landen wordt volgens Rutte op 15 juni versoepeld. Het gaat dan om bestemmingen zoals Duitsland, België, Italië en Kroatië. Die krijgen een geel reisadvies, wat overigens niet dat je probleemloos door Europa kan reizen. "Reisadviezen buiten Europa blijven code oranje. Dat betekent alleen reizen als het echt niet anders kan", zei Rutte tijdens de persconferentie. Als je buiten Europa reist, dan moet je bij thuiskomst twee weken in thuisquarantaine.

Oranje reisadvies

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt nog afgeraden, omdat ze het coronavirus daar nog niet onder controle hebben. Dat reisadvies blijft voorlopig nog oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet terughalen

Ga je op reis en kom je in een vakantieland in de problemen? Dan gaat Nederland je volgens Rutte niet terughalen. "Dat gaan we niet doen. Als je in een land bent en het land floept op oranje, dan moet je zien hoe je terugkomt." Het reisadvies kan elke week aangepast worden. Het RIVM gaat het kabinet wekelijk een kleurcode adviseren die past bij landen of regio's in Europa. De premier adviseert Nederlanders om de website van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden voor de meest recente informatie.

Basisscholen helemaal open

Het kabinet heeft ook bekendgemaakt dat de basisscholen vanaf 8 juni weer helemaal open gaan. Basisschoolkinderen krijgen nu halve schoolweken les, maar dat gaat volgende week dus veranderen.

Ster advertentie
Ster advertentie