Up 2 Date

OM eist vijf jaar cel tegen aanbieder van telefoons voor criminelen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. OM eist vijf jaar cel tegen aanbieder van telefoons voor criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag vijf jaar cel geëist tegen de oprichter van Ennetcom, Danny M, voor het leveren van encryptietelefoons aan criminelen. Volgens het OM heeft hij doelbewust criminelen geholpen om buiten het zicht van de politie te blijven door de onderwereld te voorzien van encryptietelefoons, ook wel PGP-telefoons genoemd, waarmee criminelen versleutelde berichten konden versturen.

Belastingfraude en witwassen

Het OM is er ook van overtuigd dat M. verantwoordelijk is voor het plegen van belastingfraude en witwassen voor een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro. Naast een celstraf van vijf jaar wordt er ook een boete geëist van 100.000 euro tegen Ennetcom. Justitie stelt dat M. op de hoogte was van de criminele achtergrond van zijn klanten en beschouwd het geld dat Ennetcom verdiende als witwasgeld. Daarnaast zou er naast de normale boekhouding ook een schaduwboekhouding hebben bestaan en werden grote bedragen weggesluisd naar een ander bedrijf van M. in Dubai, zo meldt Omroep Gelderland.

Versleutelde berichten gekraakt

De telefoons die M. leverde spelen een belangrijke rol in talloze strafzaken van grote criminelen, waaronder die tegen Ridouan T. In 2016 wist de politie bijna vier miljoen versleutelde berichten van encryptietelefoons te kraken door het Ennetcom-netwerk plat te leggen. De politie wist tijdens het onderzoek te achterhalen dat er servers van Ennetcom in Canada stonden, waarna het OM deze in beslag nam. De advocaat van M., Inez Weski, stelde dat dit onrechtmatig was, maar volgens het OM was dit toegestaan omdat er een vermoeden was van criminele activiteiten.

Behoefte aan privacy

De burgemeester van Nijmegen heeft inmiddels zijn woning en het perceel eromheen gesloten en zijn gezin ergens anders ondergebracht omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. M. houdt vol dat hij met zijn encryptietelefoons simpelweg voorzag in de behoefte aan privacy van zijn klanten en leiding gaf een legitiem bedrijf. Hij zegt dan ook dat hij niks misdaan heeft. Volgende week dinsdag gaat de strafzaak door en komt zijn advocaat aan het woord.

Ster advertentie
Ster advertentie