Up 2 Date

Nieuwe arbeidswetgeving per 1 augustus: dit verandert er voor jou

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe arbeidswetgeving per 1 augustus: dit verandert er voor jou

Vanaf vandaag is er een nieuwe arbeidswetgeving van kracht. Dat kan ook voor jou als werknemer van belang zijn.

Twee baantjes

Het wordt makkelijker om twee (betaalde of onbetaalde) banen te combineren. Werkgevers mogen je niet meer zonder reden verbieden om bij een tweede werkgever aan de slag gaan of een vrijwilligersklus aan te nemen. Een mogelijke reden om het wel te verbieden is bijvoorbeeld als je te veel uren gaat werken dan wettelijk mag.

Arbeidstijden

Werkgevers moeten flexwerkers met een (onregelmatig) nulurencontract beter informeren over onder meer arbeidstijden. Zo moet je werkgever minimaal vier dagen van tevoren doorgeven wanneer je verplicht bent te komen werken. Als je werkgever in dat geval binnen die vier dagen alsnog afzegt, heb je toch recht op loon.

Als je je werkgever vraagt om een vast rooster of een vast contract, moet de werkgever vanaf nu binnen een maand reageren. Doet je werkgever dat niet? Dan wordt je verzoek automatisch goedgekeurd.

Scholing

Er verandert ook een hoop op het gebied van het zogenaamde studiekostenbeding. Zo is een werkgever nu verplicht om de scholing te betalen die voor jou noodzakelijk is om je beroep uit te oefenen. Daarnaast moet de verplichte cursus of opleiding onder werktijd worden gevolgd. Vallen de cursustijden buiten je normale werkuren? Dan moet je voor die uren betaald krijgen

Ster advertentie
Ster advertentie