Up 2 Date

Hoeven we binnenkort nooit meer te staan in de trein?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hoeven we binnenkort nooit meer te staan in de trein?

Na een lange werk- of schooldag wil je waarschijnlijk het liefst neerploffen en niet meer opstaan. Maar als je nog met de trein naar huis moet, is er een grote kans dat je gewoon moet staan. Volgens de NS zijn er echter vaak nog genoeg zitplaatsen vrij, maar verspreiden mensen zich niet goed over de gehele trein. En daarom heeft het spoorwegbedrijf een app ontwikkeld waarop je kunt checken waar er nog plekken over zijn.

nieuwe functie

Reizigers tussen Arnhem en Den Bosch kunnen vanaf vandaag de nieuwe functie uitproberen. FunX-dj Patrick is heel enthousiast over het idee en belde in Jouw Stad met Gerjan van de NS om te vragen hoe het precies werkt. "De NS-app toonde al een tijdje wanneer treinen voller zijn dan anders, maar nu is daar ook de zitplaatszoeker bij gekomen. Zo kun je nog specifieker zien welk deel van de trein voller is."

Hoe werkt het

De app weet waar het voller is in de trein, doordat rijtuigen worden gewogen met sensoren in de trein en op het spoor. Die data wordt vanaf nu gebruikt om te bepalen welk treindeel zwaarder, en dus voller, is. Op dit moment is de functie alleen nog te gebruiken op het traject Den Bosch - Nijmegen - Arnhem, omdat daar die meetpunten op het spoor zitten. Ook is daar sprake van een 'scheve bezetting', wat inhoudt dat veel mensen op dezelfde punten instappen. De mensen kunnen daar dus de info goed gebruiken om zich beter te verspreiden over de trein.

en nu?

In de toekomst moet de zitplaatszoeker natuurlijk door het hele land beschikbaar zijn, maar dan moet de data op een andere manier verkregen worden. Eén optie daarvoor is door het meten van het CO2-gehalte.

"Wat wij mensen uitademen is CO2. Dat gehalte wordt geregistreerd in de trein, omdat er meer frisse lucht bij moet komen als er veel mensen in een coupé zitten. De data die deze climate control registreert, kunnen wij ook gebruiken voor de zitplaatszoeker."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nooit meer staan?

Of de nieuwe functie het probleem van de volle treinen gaat oplossen, is maar de vraag. Sommige mensen stappen namelijk het liefst altijd op dezelfde plek in, om bijvoorbeeld bij de uitgang van het station uit te komen. Daarnaast zijn de treinen op sommige trajecten gewoon echt helemaal vol, in elke coupé.

Ster advertentie
Ster advertentie