Naar homepage
Up 2 Date

Winter is coming: dit weekend dik pak sneeuw verwacht

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Winter is coming: dit weekend dik pak sneeuw verwacht

Hou je vast, want winter is coming! Er worden dit weekend ijskoude temperaturen en een dik pak sneeuw verwacht. Vooral in het noorden van het land wordt het echt winters, er zou op sommige plaatsen wel 30 tot 50 centimeter sneeuw kunnen vallen.

Halve meter sneeuw?

Het is tot nu toe nog niet echt koud geweest deze winter, maar verschillende meteorologen raken er steeds meer van overtuigd dat er nu toch echt extreem winterweer aan zit te komen met ijskoude temperaturen. NoodweerBenelux spreekt zelfs van potentieel code rood-weer. "Weermodellen gaan nu tot ruim 50 cm sneeuw in een beperkte regio." Ook wordt er gewaarschuwd voor ijzel, waardoor de wegen heel glad kunnen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afwachten

Niet overal in Nederland wordt het wit. Mensen die in het noorden en midden van het land wonen, kunnen waarschijnlijk wel een sneeuwpop bouwen, maar in het zuiden wordt dat lastiger. Daar zal vooral regen en natte sneeuw vallen. Maar zoals altijd gaat het om voorspellingen. Hoeveel er echt gaat vallen, moet nog maar blijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sneeuw steeds zeldzamer

Eerder deze maand viel door het hele land ook al een beetje sneeuw. De laatste keer dat heel het land wit zag, was daarvoor al best een tijdje geleden, namelijk op 22 januari 2019. Weerplaza sprak zelfs van de langste periode zonder sneeuw in Nederland sinds het begin van het meten.

Door de klimaatverandering zijn er in Nederland steeds minder sneeuwdagen. Dat ziet het KNMI ook terug in de cijfers: afgelopen tien winters lag er gemiddeld maar tien dagen per jaar sneeuw. "Het wordt steeds warmer. Daardoor worden de winters ook korter: de eerste vorst komt steeds later in het jaar, en in de lente wordt het eerder weer warm", aldus Marjon de Hond tegen RTL.

Ster advertentie
Ster advertentie