Naar homepage
Up 2 Date

Aantal dakloze jongeren stijgt, gemeenten zoeken oplossingen

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal dakloze jongeren stijgt, gemeenten zoeken oplossingen

Het aantal dak- en thuisloze jongeren is de afgelopen jaren telkens opnieuw gestegen. Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek zijn er in Nederland nu zo'n 9400 jongeren tussen de 18 en 27 jaar zonder vaste verblijfplaats. Het demissionaire kabinet heeft 200 miljoen euro uitgetrokken om gemeenten te helpen bij het oplossen van dit probleem.

Regels versoepelen

Gemeenten willen de regels voor het geven van een uitkering aan jongeren die op straat dreigen te belanden versoepelen. Die regels zijn nu namelijk erg streng: als je geen vast adres hebt en niet werkt of een opleiding volgt, krijg je geen geld om onderdak of boodschappen mee te betalen. Het idee hierachter is jongeren zo stimuleren naar school te gaan of werk te zoeken, maar in de praktijk werkt dit vaak niet zo.

Besparen

Jongeren makkelijker een uitkering geven zou er niet alleen voor zorgen dat ze hun leven sneller op de rit krijgen, het zou ook nog eens geld besparen op te lange termijn. Jongeren komen zo namelijk minder snel in lange hulptrajecten terecht. Veertien gemeenten hebben al gezegd mee te willen doen aan deze projecten. Hun doelstelling is om het aantal dakloze jongeren voor het einde van het jaar terug te brengen tot nul.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie