FunX Amsterdam

FunX-luisteraars schieten dakloze Daniël (20) massaal te hulp

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. FunX-luisteraars schieten dakloze Daniël (20) massaal te hulp

De 20-jarige Daniël deelde vorige week bij Jouw Stad zijn opvallende verhaal. Hij leeft namelijk al een jaar op straat en krijgt in plaats van steun te maken met oplopende slaapboetes. Zijn verhaal leverde enorm veel reacties op van FunX-luisteraars die hem een hart onder de riem willen steken of (financieel) willen helpen. Suus nodigde hem daarom uit in de studio.

Daniël over zijn dagelijks leven als dakloze

Slapen in een tentje

Sinds Daniël een jaar geleden uit zijn begeleide wooninstelling werd gezet omdat hij te oud was, overnacht hij in een klein tentje, ook in de koude wintermaanden. Zijn enige bezit zijn twee tassen en wat dekens. Eten regelt hij door te bedelen of via opvangplekken. "Mensen stelen wel eens m'n spullen. M'n tassen en schoenen zijn gejat en ik had een keer geen dekens meer. Dan probeer ik op het station te slapen of ergens anders waar het een beetje warm is."

Ondanks zijn situatie blijft Daniël opvallend positief. Hij helpt zelfs andere daklozen die hulp nodig hebben. "Er zijn best veel mensen die ik tegenkom die niet weten waar ze naartoe moeten gaan. Dan begeleid ik ze daarin, zodat ze eten en drinken en een slaapplek hebben voor de nacht."

Steun van luisteraars

Het interview bij FunX heeft Daniël veel opgeleverd. Naast de duizenden lieve reacties heeft zijn broertje weer contact met hem opgenomen om hem hier en daar te steunen. Daarnaast zijn er een paar luisteraars die hem na het horen van het interview supporten. Zo betaalde iemand een week lang een hotelkamer voor hem. Dat doet Daniël veel. "Ik vind het mooi om te zien dat er mensen zijn die bereid zijn om te helpen." Hij hoopt met al die steun ook snel weer aan een baantje te komen. Hij gaat graag weer aan de slag, maar dat is in zijn situatie erg lastig.

Suus had in de FunX-studio nog meer lieve berichten van luisteraars klaarstaan. Zij hadden allemaal iets voor Daniël ingesproken en dat maakte hem zichtbaar emotioneel: "Dat overvalt me wel... Echt cool dat mensen zo reageren."

FunX-luisteraars steken de dakloze Daniël een hart onder de riem

Meer aandacht

Daniël vertelt hoe belangrijk het is dat er meer aandacht komt voor dak- en thuislozen in Nederland. "Dakloosheid wordt een steeds groter punt. Veel meer jongeren en gezinnen komen binnenkort op straat te staan, maar dat wordt nog niet genoeg gerealiseerd."

Wat er volgens Daniël ook moet veranderen, zijn de slaapboetes. Wanneer hij op straat slaapt, wordt hij namelijk door de politie wakker gemaakt en weggestuurd met een flinke boete. "Het is belachelijk om iemand die geen huis heeft te beboeten voor het feit dat hij op straat slaapt, terwijl hij geen plek heeft om naartoe te gaan. Opvanghuizen zitten vol. Ik krijg die boetes elke week. Dat kost per keer €155 + €9,50 administratiekosten."

#NiemandOpStraat

Om in de koude decembermaand meer aandacht te vragen voor daklozen, is in Amsterdam de hashtag #NiemandOpStraat in het leven geroepen. Vandaag werd er ook geprotesteerd door 25 mensen die in slaapzak voor de Stopera lagen. Zij willen dat de gemeente permanente opvang voor daklozen regelt, ook na de lockdown. Burgemeester Femke Halsema heeft nog niet gereageerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie