FunX Amsterdam

Daniël (20) is dakloos: "Ik krijg per week €800 aan belachelijke slaapboetes"

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Daniël (20) is dakloos: "Ik krijg per week €800 aan belachelijke slaapboetes"

Voor velen van ons is een dak boven het hoofd de normaalste zaak van de wereld, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Daarom is in Amsterdam de hashtag #NiemandOpStraat in het leven geroepen. Juist in deze koude wintermaanden moeten we denken aan dak- en thuislozen. De 20-jarige Daniël zit in zo'n moeilijke situatie en deed zijn verhaal in Jouw Stad Amsterdam.

Daniël (20) brengt koude wintermaanden door in tentje

Op straat gezet

Daniël heeft al sinds 2010 geen contact meer met zijn ouders. Hierdoor kwam hij terecht bij verschillende instellingen. "Tot aan een tijdje terug woonde ik begeleid via een instelling in Enschede. Op een gegeven moment was ik te oud om daar te blijven en hebben ze mij er gewoon uitgezet. Inmiddels zit ik in Amsterdam."

Fucked up wakker worden

In Amsterdam slaapt Daniël in een tentje op de NDSM-werf. Dat is heftig, vooral in deze koude wintermaanden. "Ik word iedere ochtend bevroren en trillend wakker. Ik kan dan amper bewegen en lopen doet pijn. Het is altijd fucked up wakker worden."

Meestal wordt Daniël rond een uur of acht wakker, waarna hij naar het Centraal Station gaat om wat geld te regelen en om te chillen met mensen die in dezelfde situatie zitten als hij. "Daarna ga ik naar de bibliotheek om boeken te lezen en om via internet mijn zaken te regelen. Vervolgens ga ik weer buiten rondhangen in de stad en help ik andere dakloze mensen met het vinden van een slaapplek."

Te weinig financiële steun

Doordat Daniël nog maar twintig is, krijgt hij nog niet de financiële steun die hij nodig heeft. Ook kan hij niet op steun van vrienden rekenen. Die verloor hij namelijk, omdat hij geen geld heeft.

"Ik krijg een uitkering van 240 euro per maand, maar het kutte is dat ik mijn zorgverzekering moet betalen. Daardoor hou ik maar 40 euro per maand over om te besteden aan eten en drinken. Het is oneerlijk, want als ik 21 was, zou ik ongeveer 700 euro per maand krijgen. Daarmee zou ik genoeg hebben voor een kamer, mijn rekeningen en eten en drinken. Omdat ik nog 20 ben, word ik een beetje in de steek gelaten. Het duurt nog een half jaar tot ik 21 word."

Slaapboetes

Daniël heeft geen identiteitskaart meer, waardoor hij niet aan een baan kan komen. Ook corona zorgde voor nog meer problemen. Hij raakte namelijk zijn baantje in de horeca kwijt. Alsof hij niet genoeg financiële problemen heeft, vertelt Daniël dat hij per week ook nog eens gemiddeld drie tot vier boetes krijgt voor het slapen op straat. Dit terwijl hij het helemaal niet kan betalen. "Ik kom alleen maar verder in de schulden. Ik krijg per week minimaal 800 euro aan boetes voor niks. Het is belachelijk. Hopelijk gaat hier wat aan veranderen, want er klopt niets van."

Begrip en medeleven

Volgens Daniël bestaan er nog steeds te veel vooroordelen en misstanden over dakloze mensen. "We vragen alleen om wat begrip en medeleven. Veel mensen kunnen wel een paar cent missen. Voor diegene is het niet veel, maar voor een dakloze kan het een groot verschil maken. Ik ben al blij met 50 cent. We willen alleen maar overleven."

Ster advertentie
Ster advertentie