FunX

Erik en Joshua gaan 5 dagen op straat leven om aandacht te vragen voor onzichtbare daklozen

foto: Cup of Changefoto: Cup of Change
  1. Newschevron right
  2. Erik en Joshua gaan 5 dagen op straat leven om aandacht te vragen voor onzichtbare daklozen

De decembermaand is the most wonderful time of the year en draait volledig om good vibes. Daarom gaat Fernando in Start op zoek naar mooie en inspirerende verhalen waarmee mensen een positieve impact kunnen hebben op anderen. Hij belde met YouTuber Erik Arends, die samen met zijn collega Joshua Brown vijf dagen en vier nachten op straat gaat leven om aandacht te vragen en geld op te halen voor onzichtbare daklozen. Dat doen zij van 14 tot en met 18 december.

Erik en Joshua gaan 5 dagen op straat leven om aandacht te vragen voor onzichtbare daklozen

Karmapotje

Erik en Joshua runnen samen het YouTube-kanaal JEXtra Late Show, waarvoor zij al langere tijd het plan hadden om iets goeds te doen voor de wereld deze winter. Daarom bedachten zij de actie Cup of Change, waarvoor ze vijf dagen op straat gaan leven in Rotterdam om zo aandacht te vragen voor daklozen. "Vaak gaf ik misschien wel een eurootje aan een dakloze, maar dat was meer voor het 'karmapotje'", zegt Erik. "Ik begon mezelf steeds meer af te vragen van: waarom vraag ik die mensen niet waarom zij hier staan en of ik iets kan doen om hen écht te helpen? Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en hebben we deze actie bedacht."

Geld ophalen

De boys halen ook geld op voor Stichting Op Weg Naar Huis, om meer daklozen ondersteuning en huisvesting te kunnen bieden. Het is hun droom om 15.000 euro op te halen en daar hebben ze een goede reden voor. "Dan kunnen we namelijk een nieuw huis openen, waarmee we mensen meteen van straat kunnen halen op het moment dat zij op straat komen te staan. Hiermee kunnen we gemiddeld zes mensen per half jaar echt helpen van begin af aan. Daar gaan we voor."

Van kwaad naar erger

De twee vrienden ontdekten dat mensen die dakloos raken vaak al vanaf het begin niet de steun krijgen die zij keihard nodig hebben. Daardoor gaat de situatie al snel van kwaad naar erger. "Die mensen komen bij de gemeente en daar wordt hen verteld dat ze er nog zelfredzaam uitzien. Daardoor krijgen zij geen daklozenstatus. Dat betekent dat zij niet in aanmerking komen voor de nachtopvang of voor eten bij het Leger des Heils, terwijl ze zonder huis zitten. Op het begin kunnen die mensen nog wel terecht bij vrienden of familie, maar dat houdt ook een keer op. Daarnaast is het zonder adres moeilijk om een baan te krijgen of een uitkering aan te vragen. Het wordt steeds lastiger voor die mensen om uit die situatie te komen."

Slaapboetes en doneren

Vorige week vertelde de 20-jarige dakloze Daniël in Jouw Stad Amsterdam nog dat hij per week zeker 800 euro aan boetes krijgt voor het slapen op straat. Ook Erik is ervan op de hoogte dat hij deze week fikse boetes kan krijgen. Dat vindt hij nergens op slaan en hij gaat er alles aan doen om niet gepakt te worden. "Gelukkig kan ik redelijk hard rennen. Dus ik heb goede hoop dat het helemaal goed gaat komen."

Wil je zien hoe Erik en Joshua het ervan afbrengen? Houd dan hun YouTube-kanaal in de gaten, waar zij heel veel content op gaan posten. Als je wilt doneren, kan dat via cupofchange.nl. "Als je ons op straat ziet, kan je natuurlijk ook doneren. We hebben een collectebus bij", sluit Erik af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie