Up 2 Date

Greta Thunberg gearresteerd tijdens demonstratie bij bruinkooldorp

foto: YouTube: KHOU 11
  1. Newschevron right
  2. Greta Thunberg gearresteerd tijdens demonstratie bij bruinkooldorp

Klimaatactivist Greta Thunberg is in het Duitse dorp Lützerath aangehouden door de politie. Thunberg was daar aan het demonstreren tegen de bruinkoolwinning.

Opgepakt

De 20-jarige Thunberg maakte deel uit van een groep van zestig tot zeventig demonstranten bij de bovengrondse mijn Garzweiler. De groep protesteerde tegen de uitbreiding van de bruinkoolmijn. Omdat het terrein van de mijn niet betreden mag worden, greep de politie in. Volgens de politie brachten de demonstranten zichzelf in gevaar door bij de rand van de afgraving te staan. Thunberg en de andere gearresteerden zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruinkool

Lützerath staat in Duitsland symbool voor de discussie economie versus klimaat. Dat komt doordat het naast een groot gebied ligt waar bruinkool wordt gewonnen. Bruinkool is slecht voor het milieu, maar wordt in Duitsland nog veel gebruikt als energiebron.

Omdat energiebedrijf RWE ook de grond onder Lützerath wil gebruiken om bruinkool te winnen, moest het dorp daarvoor gesloopt worden. Om dat te voorkomen, hielden klimaatactivisten het dorp ruim twee jaar lang bezet. Vorige week ontruimde de politie het dorp.

Ster advertentie
Ster advertentie