Up 2 Date

Veel meer interesse in opleiding gebarentolk dankzij viral tolk Irma

foto: NOS
  1. Newschevron right
  2. Veel meer interesse in opleiding gebarentolk dankzij viral tolk Irma

Sinds de coronacrisis en de bijbehorende persconferenties weet bijna iedereen in Nederland wie Irma Sluis is. De gebarentolk gingviral met haar gebaar voor 'hamsteren' en stal sindsdien de harten van alle kijkers. Haar populariteit heeft er nu zelfs voor gezorgd dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de opleiding tot gebarentolk. Dat bevestigt Hogeschool Utrecht - de enige school waar deze bacheloropleiding te volgen is - aan NU.nl.

Meer telefoontjes

Hoeveel meer aanmeldingen er zijn, kan (nog) niet worden gezegd, maar volgens een woordvoerder komen er flink wat meer mailtjes en telefoontjes binnen. Er wordt gesproken van het 'Irma-effect'. "Met de recente optredens van Irma voor een miljoenenpubliek is gebarentaal letterlijk voor een groot publiek in beeld gekomen. Dat brengt veel mensen op ideeën."

Meer aandacht

Irma was een van de eerste leerlingen van het Instituut voor Gebarentolk en Dovenstudies. Zelf doet ze nu haar best om de opleiding en haar vak onder de aandacht te brengen. Daar is de Hogeschool Utrecht blij mee: "Het is fijn dat er meer bewustzijn is van het belang van deze vorm van communicatie waar honderdduizenden mensen in Nederland mede afhankelijk van zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie