Up 2 Date

Nederland wil limiet van 5000 euro op contant betalen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nederland wil limiet van 5000 euro op contant betalen

Een auto van tienduizend euro contant afrekenen behoort binnenkort misschien tot het verleden. Nederland pleit er namelijk voor dat er binnen de Europese Unie een maximum van 5000 euro moet komen op bedragen die je contant mag afrekenen. Ook België, Frankrijk, Italië en Spanje pleiten hiervoor bij de Europese Commissie. Dat schrijft demissionair minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.


Georganiseerde misdaad

Met de maatregel moet georganiseerde misdaad, witwassen en belastingontduiking tegen worden gegaan. Omdat contant geld niet traceerbaar is en anoniem, wordt het gebruikt voor onder meer het financieren van terrorisme, drugshandel en mensenhandel.

Biljet

Omdat daarnaast het biljet van 500 euro een risico zou vormen, willen sommige landen hier ook van af. De de Europese Centrale Bank (ECB) produceert al ruim twee jaar geen biljetten van 500 euro meer, maar er zijn nog wel ongeveer 400 miljoen van deze biljetten in omloop.

Lage grens

Nederland is al langer bezig met het beperken het gebruik van contant geld voor grote bedragen. Hoekstra schrijft dat Nederland een cash-limiet van 3000 euro wilde instellen, maar er bij andere EU-lidstaten niet genoeg draagvlak voor deze lagere grens was.

Ster advertentie
Ster advertentie